Niciodată nu am înțeles pe deplin ce înseamnă să trăiești cu prezentul. Cum adică să mă detașez de trecut, să nu-mi fac griji pentru viitor și să dau o mână caldă cu ziua de azi care, deseori, e a naibii de încurcată, morocănoasă și plină de probleme?


 Ar trebui, prin urmare, să uit toate prostioarele pe care le-am făcut până acum (idee care îmi surâde chiar) și să nu-mi pese de ce urmează să se întâmple cu viața mea în viitorul apropiat.  OK.. hai să facem împreună un exercițiu. Mâine dimineață te trezești binevoitor! Atenție, acesta este un criteriu indiscutabil. Obiectivul nostru este să ne trăim frumos prezentul, or, dacă ne trezim cu fața la cearșaf, ne este compromisă întreaga zi. Îți bei în liniște și armonie cafeaua, admiri peisajul de afară și lenevești un pic în pătura moale și caldă. Apoi, pune-ți pe tine cele mai călduțe haine și pornește-te surâzător spre facultate sau locul de muncă sau spre.. oriunde vrei tu. Stop! Ai început cumva să te gândești la relația pe care ai încheiat-o deși nu prea era cazul, sau la proiectul la care ai renunțat prea ușor, sau la faptul că nu ți-ai mai vizitat părinții de jumătate de an, sau la faptul că ai fost prea laș și fricos să urmezi facultatea care-ți place și nu cea care „dă bine”? Ei bine, în-ce-tea-zăăăăăă!! Nu ai voie!… Toate acestea s-au întâmplat în trecut!! Trăiește-ți prezentul, am început ziua frumos, mergi cu bine și bucură-te că afară-i frig și plouă…

Apoi…  evită-ți colegii pisălogi și șeful sau proful pretențios, savurează clipa și așteaptă ora când o să te întorci acasă unde te așteaptă un motan zgribulit și pătura care s-a răcit între timp. Te gândești cumva că acest traseu, cămin-facultate / casă-muncă a devenit prea plictisitor deja și tot ceea ce trăiești acuma s-a transformat într-o rutină apăsătoare? Ți-e frică de faptul că ziua de mâine nu o să-ți aducă nimic nou, că o să te blochezi la un moment dat și tot ce o să urmeze o să fie atât de banal și lipsit de însemnătate? Încetează! Nu mai gândi negativ! Tot ce se face, se face spre bine. Bea un ceai cald și lumea o să devină mai bună.

Convingător?

Știu că nu este. Și îți dau dreptate. Această idee de a trăi cu prezentul a devenit un clișeu, o frază care sună bine în statusurile de pe Facebook. În realitate, lucrurile sunt mult mai încurcate. Realitatea, însăși, se construiește în urma deciziilor pe care le luăm. Astăzi trăim în conformitate cu ceea ce am decis ieri, iar acțiunile din prezent vor genera consecințele pe care o să le suportăm mâine. Pe scurt: nu ne putem detașa de trecut și nu putem acționa fără să ne gândim ce o să însemne, ulterior, acest lucru. Nu aș vrea, totuși, să mă înțelegi greșit: nu trebuie să ne transformăm în roboței și să măsurăm fiecare frază pe care o scoatem pe gură, să calculăm câți pași trebuie să facem și când să ne oprim.  Oricum, prea multă matematică plictisește la un moment dat. Ideea de a trăi frumos prezentul înseamnă a exploata toate resursele de care dispunem, înseamnă să facem ceea ce ne place și să ne bucurăm de lucrurile mici care aduc zâmbete largi. Nu poți șterge cu buretele ceea ce ai făcut sau ai decis mai devreme pentru că urmările acțiunilor înfăptuite îți fac azi cu degetul și nu poți trăi fără o perspectivă de viitor. Dacă nu ai planuri, n-ai ce realiza mai târziu.

Carpe diem asumându-ți acțiunile din trecut și privind serios spre viitor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.