Vorbea colega mea, Elena, despre cât de citită e lumea din ziua de azi într-un articol precedent. Cu ajutorul ei am semnalat că nu știu a câta oară realizez că listele de cărți citite sărăcesc în mod îngrijorător și tocmai din acest motiv m-am gândit să vă propun о idee de lectură, destul de ușoară, a cărei rânduri se scurg cât ai clipi și până la final ajungi să о savurezi cum nu ți-ai fi putut imagina.


Bănuiesc că majoritatea sunt plictisiți de recenzii standard, pompoase care relatează pur teoretic sau făcând referire la alți autori și folosind о groază de neologisme și cuvinte mai puțin pe înțelesul tuturor. Tocmai din acest motiv, eu mi-am propus să fac о recenzie „prietenească” a unei cărți pe care am citit-о recent.  Este vorba despre Numărul zero – cea mai recentă carte publicată de Umberto Eco. Mă grăbesc să о recomand pentru că a apărut recent, adică în 2015 și drept urmare, atunci când dați de ea în librării/librării online la un preț accesibil, să nu ezitați să o procurați sau să o împrumutați și să о citiți.

Ca să vă introduc puțin în tematica cărții, vă pot spune că este combinația perfectă dintre istorie și jurnalism, dar și viața unui specialist care nu are prea multe opțiuni de muncă. Impresionantă însă este și atitudinea/percepția rolului de ziarist care este silit să scrie în interesul unui personaj marcant, care de fapt înființează redacția și ziarul în sine. Ce se întâmplă cu ziarul și personajele principale ale operei vă las să descoperiți singuri, dar cert este faptul că această  carte are un farmec aparte și chiar dacă nu veți sesiza acest lucru din primele rânduri, spre mijloc vă acaparează inevitabil.

Farmecul operei în mod evident este conferit și de modul de relatare al autorului, înfrumusețat cu umor și atunci când acțiunea este în toi, tu de fapt te amuzi de felul în care autorul îți pune pe tavă caracteristicile celui mai savuros personaj al lucrării.

Așadar, citind această lucrare, nu doar că o să vă îmbogățiți spiritual cu încă о carte în lista voastră de lectură, ci veți afla și multe lucruri noi, la care nu cred că cineva se gândește așa, de dragul gânditului. Cu toate acestea, gusturile sunt împărțite și există desigur posibilitatea ca nu toți să fie de aceeași părere, dar, cel puțin merită să încercați. Sigur nu veți avea nimic, dar absolut nimic de pierdut, decât ceva timp, pe care oricum cu toții îl irosim aiurea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.