Zilnic ne confruntăm cu diverse situații în care trebuie să luăm decizii. Unele din ele sunt aparent nesemnificative (ce produse alimentare cumpărăm), dar își lasă amprenta odată cu trecerea timpului, iar importanța altora este conștientizată și responsabilitatea este asumată de la bun început. Luarea unor decizii, corecte sau nu, depinde de personalitatea omului, de experiența acestuia, de circumstanțe și de mulți alți factori. Pentru unii totul este simplu și rapid, iar alții stau la dubii și analizează fiecare detaliu înainte să decidă ceva. Acest proces poate induce o stare de confuzie și instabilitate. Indiferent din ce categorie nu ai face parte, următoarele sfaturi și informații vor prezenta acest proces dintr-o perspectivă diferită și, poate, îți vor fi de ajutor. Așadar, iată o listă de sfaturi sau pași pentru simplificarea procesului de luare a deciziilor.


 1. Notează-ți fricile legate de luarea unei decizii. Scrie despre consecințele sau scenariile care te înfricoșează. Fii onest și nu te judeca pentru ceea ce simți și gândești.
 2. Identifică cel mai prost scenariu posibil pentru fiecare opțiune. Încearcă să gândești pe termen lung, dar nu uita să fii rațional. Cu siguranță imaginația ta este bogată și prognozele pot fi exagerate, catastrofice, dar încearcă totuși să construiești un scenariu realist. Vezi care dintre scenarii este cel mai rău și care dintre ele are cele mai mari șanse să se realizeze.
 3. Împărtășește problema și fricile cu o altă persoană. Nu acumula toată energia, gândurile și frământările, în caz contrar acestea te vor copleși și nu te vor lăsa să judeci rațional. În dependență de tipul deciziei pe care urmează să o iei, părerea unei altei persoane poate fi luată în calcul sau nu. Părerea imparțială a unei persoane neimplicate în situația respectivă poate fi de ajutor.
 4. Imaginează-ți că îi dai sfat unui prieten. Lucrurile se vor contura altfel dacă vezi situația din alt unghi.
 5. Folosește tehnica celor 5 de ce. De ce aceasă opțiune este una favorabilă? Răspunde și continuă să folosești întrebări de acest tip pentru fiecare răspuns în parte.
 6. Identifică-i pe cei afectați de luarea acestei decizii. Desigur, în primul rând, acea persoană ești tu. Cum te afectează această decizie pe tine? Poate această decizie să ducă la un conflict de valori? Dacă da, atunci renunță la ea. În al doilea rând, vezi cum îi va afecta această decizie pe cei din jur, iar asta în cazul în care îți pasă de ei.
 7. Folosește o foaie de calcul pentru a-ți nota opțiunile. Vezi care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia din acestea.
 8. Un aspect aparte în luarea deciziilor este informarea. Unii consideră că informarea și cercetarea asigură luarea unei decizii corecte. Alții sunt de părerea că prea multă informație te copleșește și te face confuz. Soluțiile diferă de la o persoană la alta. Unii aleg din mulțimea de informații doar câteva criterii pe care le consideră esențiale. Alții analizează și trec prin filtru cât mai multă informație cu scopul de a găsi argumente pro și contra pentru diverse soluții. Continuând această idee, există două tipuri de persoane: Satisficers și Maximizers. Primii au criteriile prestabilite și știu exact ce caută. Odată ce găsesc soluția care îndeplinește toate cerințele, aceștia nu mai iau în considerare alte soluții. Cei din a doua categorie nu se opresc din analiză și cercetare chiar dacă au gasit o opțiune optimă.
 9. Urmează-ți instictele. Desigur, aici lucrurile nu stau așa de simplu. Profesorul de la Columbia Business School, William Duggan consideră că există trei tipuri de intuiție: cea obișnuită, cea care ține de experiență și cea strategică. Prima se bazează pe un sentiment sau o presimțire. Cea de-a doua se bazează pe experiența personală sau profesională și se aplică în situațiile deja cunoscute, familiare. Cea strategică ține de situațiile noi, se bazează pe gândire și creare de conexiuni între diverse situații și necesită mai mult timp pentru găsirea unei soluții.
 10. Întocmește un plan de rezervă în cazul în care evenimentele nu vor decurge așa cum te-ai așteptat.
 11. Asumă-ți responsabilitatea și nu ezita să iei decizii. Ezitarea, tragerea de timp și anularea acestui proces va complica situația și mai mult. Fii obișnuit să iei decizii, astfel de fiecare dată acest proces va deveni mai ușor și mai puțin stresant. Și, desigur, nu este necesar să parcurgi toate aceste etape în cazul deciziilor ce țin de rutina zilnică. Ți-ar lua prea mult timp și ar fi ciudat și exagerat să le pui în practică pe toate dacă decizia ține de alegerea unui șampon.
 12. Adoptă un stil de viață sănătos. Un corp sănătos înseamnă o gândire lucidă, iar acest aspect este esențial în luarea unei decizii.

Acestea ar fi principalele trucuri pentru a simplifica procesul luării deciziilor. Cât de funcționale sunt aceste sfaturi ne poate arăta doar propria experiență, deci nu ezitați să le aplicați în viața de zi cu zi, iar noi vom aștepta părerile voastre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.