Este banal ce urmează să relatez. Și este la fel de uzat și subiectul. Dar, LUMEA NU CITEȘTE și dacă acest lucru nu este trist, este cu siguranță îngrijorător. Nu prea se dă lumea în vânt să citească despre faptul că nu citește, prin urmare, mulți dintre voi o să-mi ignorați articolul. Eu, însă, nu alerg după rating așa că rămâneți alături de mine doar cei pe care nu o să-i deranjeze o muștruluială bună!


Săptămâna trecută a fost organizat cel mai citit târg de carte din România. Este vorba despre evenimentul desfășurat la Romexpo în perioada 18 – 22 noiembrie care a găzduit mai mult de 300 de participanți și a fost vizitat, conform declarațiilor organizatorilor, de 125.000 de cititori. Cifre impozante și promițătoare. Întrebarea este, câți din aceștia au venit să cumpere cărți în adevăratul sens al cuvântului; câți răsfoiau cărțile pentru că într-adevăr erau interesați de subiecte și nu de bomboanele de pe masă? Câți din cei care și-au făcut check in la Gaudeamus au avut intenția de a promova evenimentul, cărțile, cultura, lectura ori ce vreți voi și nu falsul interes pentru carte? Am fost prezentă la târg pe parcursul celor 5 zile și am privit, din umbră, ce se petrece în rândul tinerilor „cititori”. Cam puține, din păcate.

Cea mai mare îmbulzeală era la standurile care prezentau cărți pentru copii, albume pentru desen, jocuri diverse, cărțulii colorate etc. O adevărată delectare pentru cei mici și necaz pe capul părinților care-i scoteau cu greu de-acolo și nu scăpau până nu le luau măcar ceva.
În rest, aglomerație a fost, dar nu știu în ce măsură s-a îmbulzit lumea cu folos. Cele mai oftate fraze le-am auzit de la profesori: „Cumpăr și eu volumul acesta, poate îi va interesa și pe studenți”. Deci, am ajuns în situația în care profesorii se roagă să ne pese, să vrem să știm mai mult, să „ne bage pe gât”. Da, aveți dreptate, nici eu nu am citit toată bibliografia propusă. Să admitem că lucrările de specialitate sunt mai puțin interesante și sunt scumpe, și le mai putem împrumuta de la biblioteci (pe unele). Dar de ce nu am văzut câte o punguță cu o carte în ea la fiecare vizitator? Este imposibil să nu te intereseze nimic din ce offered târgul. A fost pur și simplu un Rai. A fost diversitate și de gen literar, și de edituri, și de autori și de formă, și de culoare, și de abordare și de ce vreți. Au fost cărți în română, engleză, franceză, germană, italiană. Au fost lansări de carte. Foarte multe! În afară de cea a romanului Solenoid de Mircea Cărtărescu, care a umplut de vizitatori Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo, la celelalte puteai număra pe degete cititorii. Era oarecum trist să vezi un scriitor cu părul alb că-și prezintă opera privind în gol, pentru că nu prea găsea ochi în care să se uite.

Dacă încep acum să explic importanța cărților în viața noastră, în dezvoltarea și formarea tinerilor, nu mai termin curând. Și-apoi, voi știți, cunoașteți foarte bine la ce riscuri vă expuneți renunțând la ele: sărăciți spiritual, rămâneți și vă pierdeți printre ordinari, vă ciocniți de rutină și mediocritate. Sunteți prizonierii necunoașterii, degradați și ajungeți să fiți limitați în gândire. Cărțile vă oferă posibilitatea de a vă transpune în altă poveste, în altă realitate și în altă dimensiune a existenței. O dimensiune pe care o modelați așa cum vreți, în care vă puteți comporta și gândi cum vă place. Acolo prejudecățile și constrângerile societății nu ajung. Acolo suntem liberi.

Puneți mâna pe carte, dragii mei. E la modă să fii deștept!

Sursa foto: www.nemuritoareaderand.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.