Punctul culminant al unui semestru de studii este, desigur, sesiunea. Din păcate, pe lângă studenții exemplari, mai există categoria de studenți care ajung să lase totul pentru ultima clipă, și odată cu scurgerea timpului această neglijență se transformă în stres, iar cauza acestuia nu este neapărat în lacunele de învățare.


Specialiștii de la Universitatea Saint Andrews din Scoția susțin că anxietatea cauzată de examene constă în faptul că studenții își fac prea multe griji în legătură cu viitorul examen, le este frică de felul în care vor fi evaluați sau de consecințele acestuia. Totuși anxietatea nu este cauzată doar de viitoarele examene și nevoia de a învăța rapid tot ce nu ai reușit să înveți tot semestrul. Există patru domenii care contribuie la amplificarea stresului în timpul sesiunii. Pe primul loc se clasează problemele de lifestyle precum nutriția, odihna, insuficiența de exerciții fizice și dezorganizarea. În continuare vorbim despre insuficiența de informație, stilul de învățare incorect și factorii psihologici, care presupun felul în care gândim noi despre viitorul examen și cum îl abordăm.

Psihologii recomandă studenților să creadă în aptitudinile lor și să nu ofere examenului statutul de eveniment major. Aceștia spun că tinerii trebuie să păstreze o perspectivă a lucrurilor și să ia în considerare faptul că un examen niciodată nu va reprezenta o cotitură majoră în viața lor. În câteva cuvinte, un examen nu îți va schimba viața!

În sesiune pune accent pe organizare

Punctul cheie în ceea ce privește sesiunea rămâne a fi organizarea. Nu lăsa totul baltă până în ultima zi. Alocă timp pentru a studia informația necesară și nu uita că multă informație și puțin timp înseamnă stres. Cel mai bine ar fi să îți fixezi 50 de minute de studiu, după care să iei o pauză scurtă de 10 minute, iar apoi să revii la învățat. Totuși dacă iei acea pauză de 10 minute, nu te lăsa pradă tentației de a-ți verifica Facebook-ul sau alte conturi de pe rețelele sociale, căci câteva minute se pot transforma într-o oră înainte să îți dai seama.

Indiferent de cât de mult ai de învățat, nu uita de tine și de faptul că ai nevoie de timp liber pentru a te relaxa și pentru a face lucruri care îți fac plăcere. Ține cont de regula nescrisă conform căreia timpul liber este sfânt și lasă învățatul pentru orele alocate studiului.

Dacă tot înveți, încearcă să îți organizezi scurte verificări interactive. Scrie întrebări pe mici bilețele de hârtie, iar apoi extrage-le și vezi dacă știi răspunsul. Ca să faci această activitate mai interesantă învață împreună cu un coleg, iar mai apoi evaluați-vă reciproc.

Modul de viață sănătos te va scăpa de stres

În perioada sesiunii nu uita să duci un mod de viață sănătos. Anxietatea crește atunci când ești obosit, epuizat și copleșit. Reușita ta în sesiune depinde atât de sănătatea fizică, cât și de cea mintală. Astfel, specialiștii recomandă ca în sesiune studenții să facă multă mișcare, să aibă un regim echilibrat, să gândească pozitiv, să țină cont de sănătatea lor, să aibă o alimentație sănătoasă și să doarmă regulat și destul.

Este important să nu faci abuz de cafea, ceai sau alte energizante. Cofeina îți va oferi prea multă energie și nu îți va permite să gândești clar. Iar alcool este absolut exclus, indiferent de cât de importantă nu ar fi ocazia cu care îl consumați. Cel mai bine ar fi să bei cât mai multă apă și să te menții hidratat.

Dormi bine înainte de examen și nu te panica înainte sau în timpul acestuia. Ai grijă să citești atent de câteva ori sarcina, iar dacă ai parte de un black out, pășește peste itemul la care te-ai blocat și revino la el mai târziu.

Specialiștii recomandă să iei cu tine la examen o sticluță de apă și, dacă este permis, niște dulciuri. Apa te va ajuta să te împrospătezi, iar dulciurile vor contribui la nivelul tău de concentrare. Nu uita să ai cu tine un ceas ca să duci cont de cât timp ți-a mai rămas și ca să-ți aloci timpul necesar pentru fiecare item.

Răsplătește-te pentru munca depusă

După ce ai terminat examenul cea mai optimă decizie este să uiți, adică să nu stai o zi întreagă să te gândești la ce ai scris. Recurgând la așa ceva nu faci decât să îți crești nivelul de stres. Nu mai pierde timpul criticându-te, ci dimpotrivă, după test fă ceva ce îți provoacă o stare de bine. Răsplătește-te pentru munca depusă și ieși în oraș, fă-ți un cadou, mergi la o cină cu prietenii, ascultă muzică sau citește o carte care îți face plăcere. Nu mai vorbi despre examen și despre ce ai reușit să scrii, aceasta trebuie să fie ultima te preocupare, ținând cont de faptul că nu mai poți schimba ceva.

Nu uitați, examenele există pentru ca noi să învățăm din greșelile comise și ca să lucrăm acolo unde avem lacune, nu pentru a ne critica. Iar pentru a trece cu brio sesiunea care abia a început, duceți un mod de viață sănătos, fără vicii și concentrați-vă pe ceea ce aveți de făcut.

Sursa foto: Tumblr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.