Colega noastră Mariana m-a rugat într-o zi să îi recomand o listă de cărți care m-au impresionat/marcat, iar eu i-am promis că foarte curând o să primească acea listă. Pentru că timpul nu mi-a permis în ultimele zile nu am avut timp să scriu, iar recomandările mele vor fi nu doar pentru ea, ci pentru toți cei care își doresc să se îndrăgostească și mai mult de lectură în această primăvară (da, știu, e 21 Februarie încă).


 

  1. „Întoarcerea din Rai” de Mircea Eliade. Mie mi-a plăcut Eliade și până să dau de carte dată, însă aceasta a schimbat totalmente lucrurile. Operele acestuia au devenit un fel de must read din acel moment. De altfel, după această carte parcă și lumea arăta altfel.
  2. Lorelei” de Ionel Teodoreanu. Lorelei este o poveste de dragoste, una foarte siropoasă, cu final tragic. Este povestea unui artist, care în propria sa nebunie nu putea să vadă că dragostea pe care el o visează este chiar lângă el. Probabil că această scurtă descriere nu vă oferă prea multe indicii, însă vă veți da seama de ceea ce vreau sa spun imediat ce o să citiți cartea.
  3. „Nașterea lui Venus” de Sarah Dunant. Am reînviat odată ce am citit cartea aceasta. Este foarte greu de găsit, însă merită efortul. Opera, plasată în secolul XV, în Florența, prezintă povestea unei tinere pictorițe care se căsătorește cu persoana nepotrivită (mai exact, cu iubitul fratelui său). Mă opresc aici, nu vă dau detalii, căci nu o să savurați cartea la propriu.
  4. „De veghe în lanul de secară” de J. D. Salinger. Este una dintre cele mai citite cărți din lume, fiind vândută în 65 de milioane de exemplare de când a fost publicată pentru prima dată, în 1951. De veghe în lanul de secară a născut multe controverse, fiind o carte scrisă inițial pentru adulți, dar care a ajuns să fie pentru adolescenți.
  5. „Ochiul de căprui al dragostei noastră” de Mircea Cărtărescu. Cartea aceasta este un fel de declarație de dragoste sub forma unei opere autobiografice. Am citit-o cu atâta fascinație și am învățăt foarte multe din ea.
  6. „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen. Am citit-o după ce am privit ecranizarea, dar atunci am realizat că nu trebuie să judecăm o carte după filmul său.
  7. „Arhipelagul Gulag” de Aleksandr Soljenițîn. Dacă vă plac operele istorice, mai ales cele ce țin de perioada sovietică, atunci aceasta este ceea ce căutăți.
  8. „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu. Pădurea spânzuraților este primul roman pe care l-am citit și despre care am scris în fiecare test din clasa a 9-a (evident, doar atunci când trebuia să vorbim despre vreo carte care ne-a plăcut). M-a marcat, mai ales că, fiind un copil, așteptam un final fericit.
  9. „Doctor Jivago” de Boris Pasternak. Această carte ne-a recomandat-o domnul profesor Constantin Șchiopu în prima săptămână de facultate la Chișinău. Era cartea sa preferată și ulterior mi-am dat seama de ce. Este o poveste de dragoste frumoasă, împletită cu evenimente istorice care merită efortul celor 700 de pagini.
  10. „La umbra unui crin” de Mircea Eliade. La umbra unui crin este, de fapt, o nuvelă fantastică care se termină cu următoarele cuvinte: „La umbra unui crin în paradis”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.