Nu există zi în care să nu ascult o piesă care îmi place, fie o pun eu, fie o aud la boxele vecinilor. Sunt urmărită de vibrații, am constatat asta de mică, de când părinții ne-au cumpărat primul centru muzical. Chiar și dimineața mă trezesc cu gândul la ce o să ascult azi. Pare că viața a prins culoare odată cu muzica. Nu degeaba se zice că muzica este sufletul limbajului. Nimic mai plăcut decât o notă care te mângâie, te ajută să treci peste toate cu o bucurie neînțeleasă. Articolul ăsta nu l-am început a scrie în liniște, am dat volumul mai tare, nici să deranjez vecinii, și mi-am pus ideile conform aranjamentului muzical.


Sunt sigură că fiecare din voi, zilnic, ascultă câte ceva. Doar că nu realizați încă ce beneficii asupra psihicului vostru poate aduce muzica. N-o să încep a enumera stilurile care au tot apărut în ultimul deceniu, sau despre cât de multe bass-uri trebuie să conțină o piesă ca să devină hit. E elementar, fiecare om are stilul său preferat, artistul preferat și nu poți să judeci gusturile cuiva. Așa că dacă vă ciocniți cu note deosebite, să nu vă speriați.

Legătura dintre viață și muzică este una interesantă și poate ajuta omul să își aleagă direcția potrivită. Astfel funcțiile primordiale ale muzicii, dar și beneficiile nebănuite ale acesteia sunt următoarele:

  1. Muzica relaxează! Atunci când ai momente de refugiu, muzica te ajută să te echilibrezi, să meditezi și să te aduni. De exemplu, muzica jazz sau cea clasică. Chiar și marii iluștri ai lumii ascultau aceste stiluri atunci când munceau asupra lucrărilor lor. Dacă simți nevoia de a te relaxa, pune o piesă clasică și pur și simplu închide ochii, o să înțelegi cu adevărat profunzimea notelor.
  2. Muzica înlătură durerea! Există momente grele când nu vrei să vorbești sau să recurgi la medicamente. Atunci vrei să folosești doar o metodă de a-ți alina neliniștea, și metoda potrivită, ba chiar gratuită, este muzica. Muzica preferată crește în mod semnificativ toleranța și percepe controlul asupra stimulului durerii, fiind comparată cu un mod de distragere a atenției.
  3. Muzica te ajută în sport! S-a demonstrat că muzica ajută bicicliștii să își mărească viteza și timpul exercițiului. Tot muzica este cea care îmbunătățește calitatea alergatului. Deseori vedeți pe stradă sau prin parcuri oameni care aleargă cu căștile în urechi.
  4. Pare ireal, dar muzica te ajută să îți găsești dragostea! Aici nu este doar dragostea între oameni, ci și dragostea pentru artă, frumos și de ce nu, natură. Dar un lucru curios este că versurile romantice motivează femeile și bărbații la acțiune. S-a demonstrat ba chiar că femeile care știu pe de rost anumite piese de dragoste, se conduc în viața personală de acestea.
  5. Muzica îți îmbunătățește capacitățile și dorința de muncă! Chiar dacă randamentul muncii scade atunci când asculți muzică, aceasta te face mai fericit. Mulți ați simțit-o când ați auzit piesa preferată la radio, uitați de responsabilități și vă apucați de dansat și cântat. Un pic de muzică, în timpul orelor de lucru, chiar nu strică, ne face creativi.
  6. Folosește muzica ca să devii inteligent! Dacă îți place să cânți, ai voce sau ai vreun instrument muzical care te pasionează, nu ezita să mergi la ore speciale. Lecțiile de muzică îmbunătățesc IQ-ul. Muzica clasică stimulează creierul să gândească. Poți testa puterea muzicii prin a o asculta înainte de a merge la școală sau la muncă.
  7. Muzica te face mai bun! Poate o să spuneți că hard rock-ul sau muzica clasică nu are cum să te facă mai bun dar oamenii sunt diferiți. Mulți pot călca strâmb pe aceeași muzică care pe tine te liniștește. În general oamenii pot da dovadă de compasiune dacă sunt de mici învățați prin muzică. La o vârstă fragedă copiii pot fi stimulați de anumite note să crească buni.

Nu putem nega rolul muzicii în viața noastră. Uneori ne plac unele piese apoi, cu timpul le urâm, dar cândva ne-au adus un moment de fericire. Ne-am lăsat ghidați de sunete, uneori mai banale alteori ideale. Asociem de fiecare dată emoțiile noastre cu muzica, poate de aceea suntem atât de atașați și fideli unei piese. Vrem sau nu, automat memorăm un vers și la auzul acestuia zâmbim și parcă ziua e mai luminoasă. Suntem o parte din muzică și muzica o parte din noi.

De aceea ascultați ce vă place, mergeți la cursuri de muzică, cântați indiferent de timpul de afară și pur și simplu iubiți muzica bună, de calitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.