Anii de facultate înseamnă multe proiecte, prezentări și slideshow-uri, iar totul abia începe. Odată cu dezvoltarea tehnologică, slideshow-urile au ajuns peste tot, devenind o metodă eficientă aplicată de companii pentru prezentarea proiectelor, ideilor, strategiilor sau campaniilor. În continuare ai opt sfaturi esențiale pentru realizarea unei prezentări de succes de la Audrey Weyenberg, speaker TED și expert în construirea slideshow-urilor. 


 

  1. Gândește-te la diapozitive în ultimul rând. Construirea slide-urilor trebuie să reprezinte ultima fază a dezvoltării prezentării per ansamblu. Pentru început trebuie să concepi mesajul principal, să structurezi bine punctele de suport ale prezentării, să le pui în practică și să determini care va fi durata optimă a prezentării, iar mai apoi să te gândești la slide-uri. Prezentarea în sine rămâne cea mai importantă; slide-urile sau diapozitivele sunt doar un suport cu ajutorul căruia nu faci decât să îmbunătățești experiența ascultătorului. Nu transforma diapozitivele în note care să te ajute să duci prezentarea până la capăt.
  2. Creează un aspect consistent. Într-o prezentare slideshow bună toate diapozitivele vor forma o singură istorie. Acest lucru presupune folosirea aceluiași tip de font sau cel puțin folosirea unor fonturi similare. Pe lângă acest lucru, este foarte important să fie utilizată aceeași combinație de culori și imagini.
  3. Gândește-te la tranzițiile dintre subiecte. Chiar dacă trebuie să ții cont de consistența diapozitivelor, nu este cazul să mergi mult prea departe. Nu vrei ca slide-urile tale să fie exact la fel. E bine să construiești un stil similar pentru diapozitivele care însoțesc mesajul principal, iar pentru slide-urile care însoțesc tranziția dintre subiecte poți alege un alt stil. În acest fel, publicul tău va avea un indiciu cu privire la faptul că treci de la un subiect la altul.
  4. Folosește imagini cu subînțeles. Folosește imagini simple, energice în prezentări. Acestea vor contribui ca mesajul pe care îl transimiți să rezoneze în mintea publicului tău, dar și îl va face mai atent la ceea ce transmiți.
  5. Ia-o mai încet cu efectele și tranzițiile. Softurile care te ajută la crearea prezentărilor (ex: PowerPoint, Keynote, Prezi) au incorporate tot felul de efecte și tranziții, însă acestea nu îmbunătățesc deloc experiența publicului. Folosirea excesivă a acestora poate sugera că prezentarea este atât de neinteresantă, încât un efect de schimbare a diapozitivelorar trebuie să scoată publicul dintr-o stare letargică cauzată de dezinteres asupra subiectului. Totuși, dacă ești nevoit să le folosești, alege efectele cele mai simple.
  6. Nu folosi autoplay dacă inserezi filmulețe. Secvențelor video pot fi foarte interactive și ușor de inserat, însă nu apela la autoplay. De cele mai multe ori filmulețele pornesc cu un delay, iar acest lucru te poate plasa într-o situație jenantă în care încercând să pornești filmulețul ajungi să schimbi diapozitivele. E mai bine dacă o să porniești filmulețul singur la momentul potrivit.
  7. Reprodu diagramele. Evită să inserezi o imagine a unei diagrame, aceasta va reda senzația că ai vrut să îți ușurezi munca. Pe lângă aceasta va face citirea acesteia mai dificilă. Este mult mai profesional și arată mult mai bine atunci când diagrama este realizată în parametrii softului pe care îl utilizezi pentru prezentare.
  8. Nu încărca diapozitivele cu text. O parte vitală este să nu arăți publicului tău tone de text. Textul îi va face pe cei care sunt prezenți să creadă că li s-a adus un fel de suport de curs, iar acest lucru îi va distrage de la ceea ce ai tu de comunicat. Mai ales că o asemena prezentare îi va plictisi rău de tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.