Înfometați suntem și înfrigurați, flămânzi de blândețe și înțelegere. Munca am alungat-o de la casă și acum așteptăm să ne sune la ușă succesul.  Dans cu amorul propriu? Da, toată ziua, delirând, pînă la extreme sângeroase.


Acum ceva timp mi-am schimbat reședința. Deja nu mă veți găsi în zona mea de confort, pentru că tot ce mai conta acolo, s-a deplasat odată cu mine,  iar restul detaliilor neimportante au rămas să se oxideze de lipsa mea. Pentru că anul acesta port titlul de bobocică, multă lume mă întreabă cum a trecut perioada de acomodare și întotdeauna le dau același răspuns: repede, fără dureri, fără traume. În aceste luni, care s-au scurs, mi-am făcut timp să observ și să cercetez, prin prisma propriilor mele tehnici de analiză, mediul meu înconjurător, oamenii care acum fac parte din hrana-mi zilnică și activitățile, ba chiar și vorbele, care răsar în preajma mea. Încă mai cred că pot fi afectată de ceea ce se petrece acolo unde sunt și eu, chiar dacă mi-ați spune că o personalitate forte nu riscă să fie infectată cu părerea, atitudinea sau gândirea unor străini. Ei bine, aici v-aș putea contrazice și cel mai bine ar fi să lasați prezumția de politețe să se odihnească astăzi și să fim sinceri, să dăm cărțile pe față.

Așadar, în urma unor situații evaluate, am dedus un rezultat luminos pentru unii și înțepător pentru cealaltă tabără. Aici nu se vor da nume, nu se vor schița întâmplări, ci doar cei care vor citi își vor auzi, poate, în sfârșit, părerea vocalizată. Ecuațiile mele m-au determinat să cred că această comunitate, din care facem parte, este ca un măr plin de culoare, atractiv, aparent mustos, însă problematic și necăjit din neștiința noastră. Nu credeți, ca și mine, că noi suntem cei responsabili de libertatea alegerii?  Mărul despre care vorbim e o cheie spre poarta prin care fiecare dintre noi ar putea revela, pentru sine, fericirea pe care o caută. Sunt și bani, și posibilități de a fi auziți, și dragoste și stimă, veselie, râsete, prietenii, dar nici una dintre aceste bijuterii nu pot fi obțiune dacă sunt, din start, privite cu indiferență. Așa program ne-a fost inflitrat în sînge, să privim doar în farfuria noastră și să le insuflăm și celorlalți nepăsarea, egoismul, impolitețea, alcoolismul, chiar cu ideea că e mai benefic să tai azi iepurele și să organizezi un bairam decât să ai răbdare și împreună cu ai tăi colegi să construiți un Imperiu. Asta mă doare cel mai mult, mă supără insensibilitatea unora, traiul lor mizer și ”fără griji” (admit ei), când ar putea cuprinde până și soarele dacă doar s-ar implica, dacă ar spune ce gândesc, dacă s-ar uni cu cei care nu doar judecă la fel ci poate mai mult, dacă ar avea concurență și ar lupta să devină cei mai buni, dacă ar iubi și n-ar aștepta același patetic răspuns, dacă ar citi, s-ar informa sau scrie chiar ei. Însă, realitatea e altfel decât vrem s-o vedem noi.

Partea bună e că anul acesta va izbucni un rug mult mai mistuitor și grandios decât râd zeflemitor cei care stau, tăcuți, neobservați, prin colțuri. Vreau ca toți, care pot să contribuie cu o idee, o sugestie, o viziune nouă, să se adrese celor care deja s-au apucat să transforme din grupul basarabean anonim o organizație vizibilă, just apreciată. Nu sunteți chemați la munci grele, sunteți așteptați întotdeauna să vorbiți, să manifestați cât de puțin interes, să vreți să rupeți lanțurile limitelor imaginare ale colegilor voștri. Nu loviți și nu dați cu piciorul, dacă nu vreți să vi se întâmple la fel.

Spre final, tot ce vreau să vă mai spun este că răbdarea și blândețea voastră o să vă ajute să câștigați mult mai multă dragoste și respect, în jur. Ieșiți și zâmbiți, implementați-vă ideile și faceți dorințele să devină realitate, râdeți și iubiți în fiecare zi, dansați, mulțumiți și învățați-i și pe prietenii voștri atitudinea pozitivă, comportamentul civic, dar și conștiința națională.
Fiți plini de fler și cei care vă privesc, vă vor succede!

P.S Felicitări studenților curajoși, tineri și inovativi pe care se ține și crește Grupul De Inițiativă a Tinerilor Basarabeni. Un an plin de lumină sufletească, veselii, reușite și dragoste să aveți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.