Astăzi Facebook a lansat noile emoții, despre care se vorbește de săptămâni bune, și a scos din joc acel dislike pe care multă lume îl dorea. Zuckerberg a vorbit depsre posibilitatea apariției unui buton de acest gen, dar a sugerat că pot fi explorate și alte alternative. Până la urmă, acesta ar putea transforma Facebook-ul într-o mașinărie de intimidare și negativism.


Dislike-ul ar însemna mai mult decât ceea ce spune postarea lui Zuckerberg de astăzi, pentru că dacă e să ne gândim per ansamblu, consecințele introducerii acestuia sunt dincolo de empatia și opinia verticală față de anumite lucruri. Să fim serioși, mulți utilizatori deja sunt în goana după like-uri, iar apariția unei reacții opuse ar crea și mai multe controverse. Mai întâi de toate oamenii ar fi reținuți în ceea ce postează și nu-și vor împărtăși unele opinii din simplul motiv de a nu fi displăcuți sau intimidați printr-un feedback negativ. Să nu uităm că oamenii sunt foarte sensibili la reacțiile pe care le primesc pe rețele sociale, iar cele negative ar putea avea multe efecte nedorite asupra stării psihologice a multor persoane.

Să tratăm lucrurile din perspectiva unui adolescent pentru care părerea celor din jur contează foarte mult (da, nu toți am fost din străbuni lucizi, verticali și indiferenți față de ceea ce cred oamenii despre noi). Avem deja cazuri în care adolescenții hotărăsc să își pună capăt zilelor sau devin depresivi pentru că sunt intimidați sau umiliți de semenii lor. Am spus-o de multe ori că există copii care nu cunosc limite și copii care pun prea mult la suflet, iar interacțiunea celor din urmă poate avea consecințe grave. Cu un dislike lucrurile astea se pot muta de la școală pe internet, iar ceea ce poate urma este iremediabil. La fel se poate întâmpla și în cazul adulților. Cu alte cuvinte, butonul dislike s-ar transforma într-o armă antisocială.

De altfel, fondatorul Facebook a vorbit despre acest subiect în Decembrie 2014, când declara că această idee este posibilă, însă conceptul trebuie gândit într-un așa fel, încânt să devină un instrument bun pentru societate.

Putem trata acest lucru și din perspectiva economică. O asemenea opțiune i-ar costa pe cei de la Facebook mai mult decât credem. Gândiți-vă doar la companiile care achită zeci de facturi pentru activitatea lor de pe rețeaua socială (publicitatea, public research, informațiile pe care le dobândesc din datele despre comportamentul publicului). Ei bine, aceste companii într-o bună zi s-ar putea trezi cu zeci sau mii de dislike-uri din partea consumatorilor nemulțumiți, lucru care ar afecta și părerea consumatorilor loiali. Respectiv, companiile s-ar vedea nevoite să nu mai activeze pe Facebook doar din cauza că le este afectată imaginea.

Așadar, nu este deloc convenabil, indiferent de perspectiva din care privim lucrurile, ca Facebook să introducă butonul dislike. În schimb acum avem alte butoane, fie că sunt pozitive sau mai puțin pozitive, sunt o îmbunătățire, căci ne simțit cam prost să dăm like la o postare despre moartea cuiva, dar cu singuranță ne putem exprima empatia sau condoleanțele prin una din emoțiile pe care le avem la dispoziție la moment.

Voi cum credeți, e sau nu nevoie de butonul dislike?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.