Probabil că adaptarea într-o țară străină este cel mai important lucru pentru un om. Dacă nu te adaptezi, nu poți rămâne pentru mult timp în țara respectivă. Spun asta pentru că recent am avut frumoasa experiență de a cunoaște comunitatea de moldoveni din Sacramento, California. Ne-am adunat, ca toți moldovenii, la o petrecere. Și nu la o petrecere oarecare, dar la una americană, numită baby shower. Nu e nimic banal, petrecerea este o surpriză și e dedicată femeii care o să aducă curând pe lume un copil. Curând ar înseamnă luna  șasea sau a șaptea. E cea mai mare fericire, așa că trebuie celebrată.


Totul a început de la faptul că aveam deja o prietenă moldoveancă. Ea îi știa pe ceilalți și a insistat să îi cunosc și eu. Am primit mai întâi o invitație frumoasă la acest party. Și după am început să îmi tot imaginez cum oare va fi. Eram atât de entuziasmată încât aveam și emoții. Mă tot gândeam oare cum sunt celelalte moldovence și dacă o să găsesc limbă comună. Dar mi-am făcut griji degeaba.

La orice baby shower nu se duce cu mâna goală. Trebuie aduse cadouri pentru micuțul care se va naște, un fel de ajutor pentru viitoarea mămică, pentru că un  nou-născut la început are nevoie de multe, iar baby shower-ul este cea mai bună posibilitate de a primi în dar diverse lucruri utile. Așa m-am pornit și eu la căutat un cadou potrivit. Aici, în America, baby shower-ul are o adevărată tradiție. Există decoruri speciale pentru viitorul băiețel sau fetiță, așa că puțină organizare și totul e perfect. Americanii au magazine cu tot ce îi trebuie unei mame. Și datorită acestor facilități nu mi-a fost greu deloc să găsesc ceva nici prea mic nici prea mare, dar plăcut la preț și la design. Prețurile aici nu sunt atât de mici, dar când e vorba de un copil ți se topește  sufletul. Am împachetat cadoul și am pornit cu prietena moldoveancă la baby shower. Aveam emoții, dar știam că prima petrecere de genul trebuie să fie de neuitat.

Decorul era atât de frumos și avea motive legate de copii. Ochii îmi fugeau în toate părțile, ba la baloane, ba la flori și tot felul de animăluțe de hârtie. Am intrat în cercul femeilor și așteptam cu nerăbdare să o surprindem pe gravidă sau mai bine spus pe viitoarea mămică. Lumânările de pe tort le-am aprins, s-a stins lumina și așa a intrat o femeie cu burtică în sala special pregătită. Nu vă pot descrie emoțiile pe care le-am avut, e cea mai importantă perioadă prin care poate trece o femeie. Atâta finețe, duioșie și feminitate într-o ființă mică. Cred că o să înțeleg și mai bine când o să fiu și eu mămică.

Împreună cu toate invitatele am dat dovadă de creativitate în jocuri despre copii și mame grijulii.  Acest party a fost doar pentru femei și viitoare mămici. Așa am făcut cunoștință cu alte doamne, unele însărcinate, altele încă nu. Au mai fost și bunicile cu nepoțeii. Deci, nu am fost degeaba. În total am fost 40 de moldovence. O comunitate mare și fiecare cu povestea ei. Nu degeaba se zice că întâlnești oriunde moldoveni. Se pare că eu am avut norocul să cunosc mai mulți odată.

Chiar și departe de casă, moldoveni rămânem. De asta m-am convins și mai mult acum. Petrecem, ne întâlnim la o vorbă bună și povestim de-ale vieții. Sunt sigură că nu aici se termină adunările mele cu ceilalți moldoveni de aici. Prima a fost mai grea, dar pe urmă o să devină o tradiție. Că doar suntem toți de-ai noștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.