Puțini dintre noi își încep ziua fără o ceașcă de cafea, fie ea instant sau espresso, ea este cea care ne trezește simțurile de dimineață. Dar cât de apreciat este acest lichid aromat și cum este servit în diferite țări ale lumii?


Nimeni nu se pricepe la cafea mai bine decât italienii. Chiar dacă e localizată cu mult la nord de zonele unde crește cafeaua, Italia a ocupat demn tronul în ceea ce privește pregătirea și savurarea cafelei. Nimic nu este mai bun decât mirosul și gustul unei cafele italiene. Anume această țară este locul unde a luat naștere mașina de pregătit espresso.  Aceasta a fost construită și brevetată de către Angelo Moriondo, în Torino, în anul 1884. Plus, espresso reprezintă un business foarte mare în Italia, iar mașina de pregătit acest tip de cafea este o investiție la fel de importantă, cea mai scumpă dintre ele costând circa $40,000.

Etiopia este locul de baștină al cafelei, aici oamenii beau cafea de mai mult de 1000 de ani. Servirea cafelei este un adevărat ritual de transformare al cireșelor mici și roșii în boabe care formează o băutură aromată și delicioasă, iar tot acest proces de pregătire al cafelei durează aproximativ o oră.

Băutura preferată în Turcia este ceaiul, însă cafeaua este și ea o alternativă. În Istanbul cu ușurință găsești unde să servești un espresso, un latte sau cappuccino. Acest lucru nu e valabil și înafara orașului unde tronul este ocupat de cafeaua instant, Nescafe. Adevărata cafea turcească este foarte greu de găsit. Aici cafeaua se servește dulce, mirosul îmbătător al acesteia se simte de departe, iar cozile sunt greu de neobservat.

America a câștigat un gust irezistibil pentru lichidul negru ce se scurge din mașina de espresso, iar teritoriul acestei țări este pe deplin împânzit cu restaurante Starbucks, care, pe lângă cafeaua propriu-zisă, au creat o gamă largă de băuturi calorice bazate pe aceasta. În total, pe teritoriul Statelor Unite sunt deschise 12,521 restaurante Starbucks, un număr destul de impunător. Așa că, în momentul în care întâlnești în meniul unui restaurant american mesajul „Doar cafea bună, scursă picătură cu picătură”, nu te poți abține să nu o servești.

Totuși, cei mai mari consumatori de cafea din lume sunt cei din Finlanda, Norvegia, Islanda, Danemarca și Olanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.