Republica Moldova este țara contrastelor. În cea mai săracă țara din Europa poți vedea în trei minute pe străzile capitalei „circulând” 2 milioane de dolari, sub forma unor branduri ca Lexus, Mercedes, Range Rover, bani care ar ajunge pentru alimentația tuturor elevilor din capitală, timp de doi ani. Pe cealaltă parte a carosabilului cerșind milă, îndurare și de obicei bani, îi găsești pe cei mai puțini norocoși, care îți urează toată sănătatea din lume și îndrăznesc a-ți cere un leu pentru pâine.


Încă din clasele mici profesorii au grijă să educe patriotismul în rândul celor care au vise mari și abia așteaptă să crească ca să și le realizeze. Am crescut cu ideile precum: „Țara mea e o țara frumoasă, prosperă, cu buni gospodari, oameni ospitalieri care își iubesc valorile, tradițiile…”. Aș vrea din tot sufletul să cred că aceasta ramâne a fi valabilă, dar nu e, și de fiecare dată mă conving că lucrurile s-au schimbat și nu în bine.

Cu câteva săptămâni în urmă, în timpul protestelor, au fost înregistrate cazuri în care oamenii au participat la manifestații contra unor sume de bani. Fiecare se aprecia după caz, unii considerau că protesteaza cât pentru 50 de lei/zi, alții prezentau mai mult caracter la proteste astfel încât erau remunerați cu 200 lei/zi, iar în cazul în care era nevoie de aplicarea forței răsplata „bine meritată” pentru participare era de 300 lei/zi. Cu atât s-au vândut oameniia. Bravo! Cine a spus că economia Republicii Moldova se află în stagnare? Ea funcționează!

Ultimul caz care a pus pe jar mass-media a fost încercarea unui deputat de a cumpăra un vot în parlament cu un preț din șase cifre, în dolari desigur și/sau o funcție la alegere. Leii cedeaza mult în fața valutei străinei, iar fapta pare a fi inspirată din filmele cu mafioți, unde sumele de bani se măsoară în numărul de zerouri. Vestea bună e că deputatei căreia i s-a făcut oferta a refuzat. Tot respectul pentru doamna în cauză. Sper ca acest lucru să inspire și alți oameni. Țara nu se vinde! Onoarea nu se vinde!

Acestea sunt cazurile făcute publice, dar ce se întâmplă de fapt în spatele cortinei, ce face cu adevărat clasa politică? Nu suntem săraci pentru că nu avem bani, ci pentru lipsa de materie cenușie, pentru călcarea în picioare a deminității, patriotismului și valorilor morale. Strămoșii noștri au luptat până la sânge pentru țara noastră, iar noi ce facem? Ajunge! Haideți să încercăm să construim ceva bun pentru țară – pentru noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.