Deși cinematografia moldovenească nu este una dintre cele mai populare și bogate din lume, modovenii se pot lăuda cu câteva producții cinematografice deosebite. Cele mai îndrăgite de popor sunt comediile, care posedă umorul specific moldovenesc și prezintă, deși într-o manieră ironică, trecutul și prezentul societății moldovenești. În continuare vă prezentăm o listă cu 10 comedii moldovenești care fac parte din categoria „și de râs, și de plâns”.

  1. Tenis cu moldovenii – o comedie despre societatea moldovenească văzută prin ochii unui străin. Filmul este o ecranizare a romanului Playing The Moldovans At Tennis de Tony Hawks. Este un film în regia lui Tony Hawks și Mikolaj Jaruszewicz.
  2. Nuntă în Basarabia – o comedie romantică în regia lui Nap Toader care prezintă nunta plină de peripeții a unui român și a unei moldovence. Scenariul a fost bazat pe experiența personală a regizorului, el însuși fiind căsătorit cu o moldoveancă. Filmul a fost premiat la Tallinn Black Nights Festival și s-a bucurat de succes în România și Republica Moldova.
  3. Văleu, văleu, nu turna! – un film din 1991 regizat de Gheorghe Urschi care prezintă încercarea Partidului Comunist din Uniunea Sovietică de a lupta împotriva alcoolismului.
  4. Plictis și inspirație – un scurtmetraj din 2007 în regia lui Igor Cobileanski, care reprezintă eforturile depuse de un primar, un adjunct și un polițist pentru a găsi inspirația.
  5. Sașa, Grișa și Ion – Igor Cobileanski a devenit un maestru al scurtmetrajelor, iar acesta din urmă este unul dintre cele mai populare. Apare în 2006 și prezintă peripeția a trei bărbați care sunt nevoiți să repare un cablu în mijlocul iernii.
  6. Când se stinge lumina – un alt scurtmetraj de Igor Cobileanski, subtitrat în engleză, care prezintă membrii unei formații tinere din Chișinău și pariul încheiat de aceștia de a băga și a scoate un bec din gură. Pariul se dovedește a fi molipsitor.
  7. Cine arvonește, acela plătește – o comedie tocmai din 1989, regizată de Gheorghe Urschi, care prezintă societatea moldovenească prin prisma unei nunți, cu mulți invitați și tot atât de multă lăcomie.
  8. Tunul de lemn – un film realizat de Moldova-Film în 1987. Comedia prezintă un bătrân, nora acestuia și un avion fascist care le aduce multe necazuri. Încercările de a distruge avionul sunt variate și ingenioase, iar spre final bătrânul obține victoria, dar cu prețul propriei vieți.
  9. Moș Ion în Cosmos – un scurtmetraj din 1993, în regia lui Tudor Tătaru. Un extraterestru aterizează cu racheta în grădina țăranului moș Ion, unde are parte de o primire ospitalieră cu mâncare moldovenească și un pahar de vin. Datorită acestei experiențe, extraterestrul își schimbă părerea negativă despre pământeni, iar sfârșitul lumii se amână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.