Nu mai este o noutate faptul că ne petrecem o jumătate de viață dormind și o alta frunzărind internetul. Din tot timpul pierdut în lumea virtuală doar o mică parte este „irosită” folositor. În restul cazurilor însă.. trec minute, ore și chiar zile în șir pe lângă noi fără să ne dăm seama că timpul este ireversibil și statul degeaba pe internet nu este nici pe aproape productiv.


Cu toate acestea, nu asupra acestui subiect aș vrea să ne oprim, pentru că sunt conștientă de faptul că societatea, tehnologia, stilul de viață și chiar viziunile noastre s-au schimbat de-a lungul timpului. Oricâte argumente v-aș prezenta acum, nu o să schimbăm mare lucru pentru că internetul a devenit indispensabil și neînlocuibil, prin urmare nu ne rămâne decât să încercăm să nu cădem în extreme. Aproape nimic în lumea asta nu este dăunător dacă e consumat cu măsură și bun simț. Și uite tocmai aici atingem o coardă foarte sensibilă.

La fel ca în viața reală, felul în care ne prezentăm, în care comunicăm și interacționăm cu ceilalți spune multe lucruri despre personalitatea noastră și poate, în lumea virtuală, mai mult ca niciodată, ar fi bine să filtrăm cu atenție ceea ce urmează să „spunem” public. O să vă enumăr câteva aspecte de care mă împiedic zilnic pe Facebook, și care mă „omoară” de fiecare dată.

  1. Tona de selfie-uri

Oh da, știu. Ne place să pozăm și să ne admirăm fețele proaspăt machiate, dar nu este cazul să ne abunde pagina de poze aproape identice. Și credeți-mă, nimic nu este mai enervant pentru prietenii voștri decât să se întâlnească la fiecare două scroll-uri cu fețele voastre adorabile.

  1. Mesajele de 2 km

Nu mă refer la mesajele private (deși ar cam trebui, există persoane care ne scriu pe messenger foarte mult, când esențialul poate fi cuprins în două cuvinte), dar mai ales, la ceea ce Facebook-ul întreabă ”La ce te gândești?”. Știu că aveți multe de spus, lucruri importante și esențiale daaaaarrrr nu stă nimeni să citească romanul vostru. Știți câtă atenție acordă un internaut unei postări? Cât încape în 3-4 secunde. Ei bine, l-ați pierdut cam la al 5-lea cuvânt din profundul mesaj: „Viața este nedreaptă, suișurile și coborâșurile bla-bla…”

  1. Programul zilnic

Vă amintiți când prin clasele primare învățam să ne punem la punct programul zilnic? Era un exercițiu în care notam ce o să facem la fiecare oră: 7.00 – mă trezesc, 7.10 – îmi spăl dințișorii și fața, 7.15 – iau micul dejun și tot așa, până la 21-00 când privim Povestea de seară și mergem în pătuc. Unii dintre noi, se pare, au păstrat acest obicei și-l practică, mai ales, pe Facebook. Ne este interesant ce faceți, prieteni, dar nu chiar la orice moment al zilei. Ne plictisiți și dacă o fi să ne întâlnim n-am avea despre ce vorbi. Știm deja de unde veniți și încotro vă-ndreptați.

  1. Cupluri cu profil comun

Astea sunt de-a dreptul drăguțe. Pe lângă numele kilometric și poza de profil, obligatoriu – în doi – reușiți, de fiecare dată, să ne băgați în ceață. Am înțeles că vă iubiți maxim și împărțiți absolut tot, că aveți încredere și nu ascundeți nimic unul de altul. Dar iertați-mă dacă nu vă răspund. Nu am răbdarea necesară să întreb de fiecare dată ”Marie, tu ești? Aaa..nu? Gheorghe, mai că nu te-am cunoscut!” Poate ar trebui să păstrăm câte ceva din identitatea noastră chiar dacă ajungem să purtăm verighete.

  1. Invitațiile la joacă

De-atâtea ori s-a discutat aspectul ăsta, încât o să vă rog doar să stați cât mai departe de profilul meu.

  1. Cei care tag-uiesc pe toată lumea în orice poză

Este prea vizibil faptul că tot de ce aveți nevoie sunt like-urile. Mergeți pe premisa că o să ne simțim cumva datori să vă apreciem poza doar pentru faptul că ne-ați etichetat acolo împreună cu alte 70 de peroane. Nu este o mișcare tocmai inteligentă, nu vrem să ne umpleți profilul cu imagini și mesaje siropoase.

  1. Misterioșii

„Feeling pissed off”

– ce s-a întâmplat scumpa?

-hai în privat!

Oh, serios? Și noi de ce trebuie să vedem astfel de postări dacă nici măcar nu ne spui până la urmă ce te-a călcat pe bătătură?! Dragii și dragele mele, dacă aveți ceva de spus cu adevărat, ceva care să aibă un sens, care să fie de inters general sau cel puțin să ne amuze, suntem dispuși să vă citim cu drag și să vă dăm like-uri. Dacă nu, de ce ne umpleți news feed-ul cu prostii?

Știu că am putea continua așa până mâine dimineață și că lista este mult mai lungă, de aceea, vă invit pe voi să ne spuneți ce tipologii de internauți fac exces de zel și cum i-am putea ajuta să devină mai selectivi în ceea ce privește conținutul generat pe rețelele sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.