Sexualitatea este un aspect al societății moldovenești de care toată lumea este preocupată, dar atunci când acesta ajunge public, apar etichete, cuvinte obscene și multe alte lucruri. Da, rădăcinile comuniste nu au dispărut nici până în ziua de azi, și așa se face că în Moldova toată lumea știe ce este sexul, dar toată lumea se face că el nu există. Actul sexual este condamnat de societatea, dar mai presus decât atât, acesta este condamnat de biserică. Așadar, atunci când trebuie date cărțile pe față cu privire la viața sexuală, părinții se ascund undeva după uși închise, iar în timpul orelor de biologie, când se ajunge la tema despre reproducere, toată lumea zâmbește pe sub mustață și nimeni nu vrea să spună lucrurilor pe nume. Până în ziua de azi, în Moldova, sexul este o rușine, iar aceasta este cauza principală a sarcinilor în rândul adolescentelor și a ratei crescute de avort.


În 2014, 10 la sută din femeile care au dat naștere în Moldova nu împliniseră vârsta de 19 ani, ceea ce presupune un număr de 3.792 de fete. Pe lângă aceasta, în fiecare an, aproximativ 70 de bebeluși sunt aduși pe lume de tinere de până la 15 ani.

Multe dintre tinerele care rămân însărcinate hotărăsc să nu păstreze sarcina și apelează la avort. Conform statisticilor, anual, circa 14 adolescente dintr-o mie fac avort, iar șase la sută din cazurile de mortalitate maternă au loc în rândul adolescentelor.

Multe dintre tinerele din categoriile menționate mai sus provin din familii social vulnerabile sau din familii în care unul sau ambii părinți sunt plecați peste hotare.

Nu o singură dată s-a adus în discuție introducerea în școli a cursului de educație sexuală, însă subiectul rămâne undeva ascuns în vreo arhivă a Ministerului Educației și nu pentru că nu s-ar dori acolo, sus, introducerea unui asemenea curs, ci pentru că nu există inițiativă din partea societății. Cursul de educație sexuală ar avea aceeași soartă pe care a avut-o cursul de religie (ar putea fi mai grav). Introducerea și acceptarea unui asemenea curs ține de părinți, iar de cele mai multe ori părinții evită să-și expună copii unui asemenea aspect.

Opiniile rămân împărțite când este pusă în discuție viața sexuală. Într-un reportaj realizat de Natalia Ghilașcu încă în 2011, tinerii declară că o asemenea disciplină este necesară, iar existența acesteia ar preveni sarcini nedorite în rândul adolescentelor, dar și contactarea unor boli cu transmitere sexuală.

Indiferent de consecințele unui act sexual neprotejat și atitudinea celei implicate față de acesta, cel mai important judecător în acest caz rămâne a fi societatea. Din păcate societatea moldovenească are o atitudine foarte dură față de actul sexual și, mai mult decât atât, față de adolescentele însărcinate. Stereotipurile și prejudecățile sunt principala cauză pentru care unele tinere aleg să apeleze la avort.

Mulți susțin că educația sexuală ar trebui să înceapă în familie, dar eu mă întreb cât de des părinții sunt gata să deschidă un asemenea subiect? De cele mai multe ori am văzut părinți care îl evită cât mai mult, fie prin schimbarea postului TV atunci când apare o scenă de acest gen sau pur și simplu prin impunerea autorității față de copil și interzicerea directă, în mod verbal, a expunerii la actul sexual. Dar unde ați văzut voi un copil căruia să i se interzică un anume lucru și el să respecte aceasta?

Un alt factor important este faptul că nici părinții nu au avut o educație sexuală adecvată și nici până în ziua de azi nu sunt informați despre metodele de contracepție, despre protejarea în timpul actului sexual și multe alte aspecte vitale. Pe lângă toate aceasta, părinții nu sunt mereu gata să accepte că a venit timpul, că odrasla lor a crescut și este gata să afle aceste lucruri.

Există adulți cu o atitudine foarte conservatoarea față de viața sexuală, dar și față introducerea unui asemenea curs în școli. Conform reportajului Nataliei Ghilașcu, unii profesori susțin că elevilor trebuie să le fie predate niște principii morale cu privire la sexualitate, considerând că prin aceste principii va fi evitat, în general, actul sexual până la o vârstă/etapă adecvată, astfel prevenindu-se problema în sine.

Cel mai îngrijorător este, însă, faptul că până și mulți dintre adulți nu văd dincolo de perdeaua de principii pe care le-au primit atunci când au fost educați. A venit timpul să deschidem calendarul și să ne dăm seama că suntem în secolul 21, iar astăzi adolescenții au acces la internet nelimitat, au destul timp liber nesupravegheat și au telefoane performante – lucruri care le garantează accesul la orice conținut din lumea virtuală, iar acesta nu poate fi controlat. Sexul începe la TV și se termină în cărți, iar încercarea educării adolescenților conform unor principii morale nu este una eficientă.

Eficient este să spunem lucrurilor pe nume, să ne dăm seama că, dacă vrem să evităm niște consecințe grave, atunci trebuie să deschidem subiectul vieții sexuale înainte ca adolescenții să dea prima căutare asociată cu sexul în Google.

Rezultatele dezinformării în acest caz pot fi foarte grave. Sarcina în rândul adolescentelor poate avea consecințe fatale. Medicii susțin că fetele care nasc până la 17 ani riscă să sufere de anemie, hipertensiune sau deformări ale coloanei vertebrale.

Sarcina precoce poate influența negativ și copilul. Bebelușul se poate naște cu o greutate mică, poate avea malformații congenitale, afecțiuni fizice sau mentale pe termen lung. Uneori, există riscul ca bebelușul sau mama să decedeze la naștere sau mai târziu.

Educația sexuală este o disciplină vitală la fel ca multe altele studiate de elevi în prezent, poate chiar mai vitală. Importanța acesteia nu poate fi negată, iar introducerea unui asemenea curs ar preveni multe dintre problemele cu care se confruntă Moldova în prezent, pentru că pe lângă consecințele nașterii până la 17 ani, mai există și consecințele grave ale avortului, pe care nu le-am expus în acest material. Haideți să fim sinceri, să trecem de multe dintre principiile care, în multe cazuri, au rămas doar vorbe și să acceptăm importanța unor lucruri care par a fi controversate, dar nu sunt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.