Ce ziceți de hibrizi precum: foto-literatură, narațiune fotografică, discurs foto-literar? E fotografie sau literatură? Mai întâi literatură apoi fotografie, sau invers?


Admitem cu siguranță că am întâlnit adeseori clișeul „literatură vastă” și, chiar de este un simplu clișeu în ochii unora, literatura nu poate fi ajustată în totalitate după anumite criterii de organizare. Partea cea mai problematică și destul de captivantă, aș spune eu, se impune atunci când vine vorba de anumite genuri de literatură care nu pot fi determinate.

De fapt, este un amestec de o valoare artistică impresionantă al postmodernității. Odată cu invenția franco-britanică în sec al XIX-lea a aparatului de fotografiat, această formă de creație a scandalizat ceea ce se numea atunci  „desăvârșirea în pictură”. Și dacă tot suntem la partea polemică, chiar Baudelaire este cel care s-a arătat extrem de potrivnic acestei noi forme de exprimare creativă, spunând că fotograful nu este altceva decât un pictor leneș.

De la succesul portretului, la explorarea științifică, experiența fotografică a evoluat la foto-jurnalism și reportaj și, bineînțeles, trebuie imperativ menționată fotografia aplicată în publicitate, modă și politică.

Am enumerat toate aceste detalii ce vorbesc despre fotografie și mesajul ce-l poartă, ca să ajung la detaliul cu o trăsătura estetică deosebită: fotografia artistică, care, fiind însoțită de cele mai multe ori de un text-legendă, devine discurs foto-literar.

Acest gen hibrid este o întâlnire între text, literatură și artă, iar o artista americană Duane Michals, reușește din punctul meu de vedere să atingă subiecte extraordinare și să le includă în ordinar. Exemplul pertinent este îngerul căzut pe care l-am expus în galeria foto.

Dacă afirmația lui Baudelaire în ceea ce privește identitatea fotografului drept un pictor leneș ar fi actuală, atunci, mulți dintre noi ne-am dori să fim la fel de „leneși” ca Douane Michals.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.