Învățarea unui tip de sport nou s-a dovedit a fi o metodă eficientă pentru a îmbunătăți capacitatea creierului. Desigur, și practicarea unui tip de sport deja cunoscut aduce numeroase beneficii, dar deprinderea unei activități noi produce mai multe schimbări în organismul uman.


 

Pentru foarte mulți oameni cuvintele învățare și inteligență sunt asociate cu activități precum învățarea unei limbi străine, lectura, explorarea unei anumite teorii sau forțe fizice etc. Aceste activități sunt considerate acțiuni de grad superior produse asupra creierului uman care duc la creșterea nivelului de substanță albă în anumite părți ale acestuia.

Efortul fizic, însă, este o metodă la fel de eficientă de a antrena și îmbunătăți creierul. În urma unor studii, s-a demonstrat că animalele care aleargă sau depun oricare alt efort fizic înregistrează o creștere a celulelor nervoase în partea creierului ce răspunde de memorie și gândire. Totuși, învățarea unui alt tip de sport are efecte benefice multiple asupra creierului uman ce depășesc efectele unei activități fizice regulate.

Într-un articol publicat pe National Center for Biotechnology Information se arată care sunt schimbările ce se produc în organismul uman în urma învățării unui sport nou. Studiile au arătat că în procesul asimilării unui tip de exercițiu fizic diferit crește cantitatea de materie cenușie în partea creierului ce răspunde de activitatea motorie.

Un alt studiu din 2014 de pe National Center for Biotechnology Information arată că șoarecii de o vârstă matură care au fost supuși unui tip diferit de alergare, cu bariere și schimbări de viteză, au înregistrat un proces de mielinazare a neuronilor. Mielinizarea reprezintă procesul de formare și acoperire a fibrelor nervoase cu mielină. Lăsând la o parte termenii științifici, procesul ajută la trecerea mesajelor între neuroni mai rapid şi fără impedimente. Oamenii de stiință au crezut că mielinizarea în creier apare aproape exclusiv în timpul copilăriei şi apoi încetinește sau se opreşte definitiv. Însă studiul de față demonstrază contrariul.

Așadar, activitatea fizică nouă este la fel de provocatoare și benefică pentru creierul uman ca și activitatea intelectuală precum puzzle-urile sau, câteodată, jocurile de calculator. Învățarea unui nou sport va avea efecte surprinzătoare asupra creierului și, spre deosebire de jocurile de calculator sau alte activități sedentare, asupra întregului organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.