Astăzi biserica nu e bine nici s-o lauzi, nici s-o critici. Ce nu ai zice, oamenii îți sar în cap. Unii susțin că biserica e un fel de afacere unde nu se plătesc taxe la stat, alții apără cu înverșunare locașul Domnului. Dar ce ar fi dacă ne-am îndepărta de toate dezbaterile și am privi biserica nu ca o instituție, ci ca un simplu monument arhitectural? Căci până la urmă, biserica, prin frumusețea sa arhitecturală și a picturii, reprezintă o importantă atracție turistică. Iar pe lângă faptul că bucură ochiul, acest locaș reprezintă și o parte importantă a tezaurului cultural românesc.


 

Cu cât mai străină este o persoană de Republica Moldova sau România, cu atât mai interesant îi va fi acesteia să viziteze un locaș sfânt din aceste țări. Iar dacă persoana respectivă aparține altei confesiuni religioase decât cea creștin-ortodoxă sau se declară ateu, biserica va reprezenta, practic, un muzeu sau o galerie de artă.

Stilul bizantin prezent în arhitectura ecleziastică din Republica Moldova și România transformă locașurile de cult în adevărate capodopere. O importanță deosebită o are și fresca bizantină prin care pereții bisericilor povestesc evenimente și arată chipuri.

Ne place sau nu, biserica are un loc special în istoria și cultura noastră. Nu încerc acum să pledez pentru această instituție și pentru construirea mai multor biserici și mănăstiri. Îi susțin pe cei care ar prefera construcția unor spitale și școli. Dar mi-ar plăcea ca oamenii să observe, dincolo de sărăcie, politică și frustrări zilnice, frumusețea unei biserici, fie ea una măreață, sau micuță și din lemn.

Așadar, această postare nu este despre religie sau despre preoți, ci despre frumusețea unui turn, unei cântări bisericești și a unei picturi murale. Este și despre faptul că nu e neapărat să fii credincios ca să observi aceste lucruri, ci doar să poți sesiza frumosul.

În imaginile de mai jos vă prezentăm câteva dintre cele mai remarcabile biserici și mănăstiri din Republica Moldova:

Tipova-Rock-Cut-Medieval-Monastery
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Ţipova
51c8af5322712
Mănăstirea Țigănești ”Adormirea Maicii Domnului”
Căpriana_monastery_in_Moldova
Mănăstirea Căpriana
curchi
Mănăstirea Curchi
curchi interior
Mănăstirea Curchi
maxresdefault
Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Drochia
119141710
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”
hancu
Mănăstirea „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, Hîncu

Sursa imagini: Google images

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.