Nu știu de ce femeia este asociată cu o primăvară. Poate datorită sărbătorii de 8 martie, poate pentru prospețimea, re-învierea și frumusețea acestui anotimp. Nu îmi pot explica, dar… începând cu 1 martie bărbații roiesc în jurul florăriilor, al standurilor cu mărțișoare și prin magazinele de bijuterii. Și uneori aceștia exagerează: la urma urmei, și toamna ne plac forile, și iarna merităm bijuterii, și vara suntem frumoase. Nu înseamnă că avem pretenția să fim inundate de cadouri anul-împrejur (dar dacă stau să mă gândesc, n-ar fi o idee tocmai rea 😀 ). Ceea ce vreau să spun este că se face cam mult tam-tam din sărbătorile astea generice.


Așadar, se apropie 8 martie. Dacă nu v-ați părăsit iubita înainte de 14 februarie, dacă ați rezistat și pe 24 februarie, ei bine… nu se mai poate continua așa. Spuneți-i că nu vă mai potriviți acum, cât mai aveți timp 😀 Vă rog să fiți indulgenți cu felul meu de a glumi dar aud tot mai mulți bărbați văicărindu-se și nu prea înțeleg de ce începutul primăverii a devenit o adevărată agonie pentru unii reprezentanți ai sexului puternic. Ce însemnătate are, de fapt, această dată și de când femeia este sărbătorită pe 8 martie aflați în rândurile ce urmează.

Ziua femeii se sărbătorește încă de pe vremea grecilor antici când în fiecare primăvară era venerată Rhea, mama tuturor zeilor. În 1800, „Duminica mamei” era serbată de întreaga Anglie în a patra săptămână de la începerea Postului Paștelui. Peste mai bine de o sută de ani Partidul Socialist American vine cu inițiativa de a institui, la 28 februarie, Ziua femeii, ideea fiind foarte repede preluată și în Europa. Anume data de 8 martie, însă, a fost aleasă de femeile germane. Nu pentru că le ardeau de cadouri scumpe, nu pentru că asociau primăvara cu fragilitatea femeiei, nu pentru că voiau să audă o dată în an, toată ziua complimente, dar, pentru că în ziua a 8-a a lunii martie în 1848, regele Prusiei a trebuit sa facă față unei revolte armate și a promis implementarea unei serii de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

La nivel internațional, data de 8 martie devine Zi a femeiei tocmai în 1975, cand ONU a proclamat Anul Internațional al femeilor și a declarat perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiția femeii.

Prin urmare, intenția a fost clară. Femeile își doreau drepturi, voiau să fie remarcate, auzite, acceptate și să li se respecte punctul de vedere. Și atenție, nu doar în ziua de 8 martie!!! Se cam întâmplă ca lucrurile să fie așa: femeia spală, găstește, curăța, adună și aranjează tot anul. Femeia educă, muncește 8 ore pentru stat și altele 8 în casă, femeia deretică și descurcă ce alții  încurcă (nu dăm nume acum) și doar în dimineața de 8 martie i se aduce dejunul în pat, i se oferă atenție și ajutor și i se cântă versuri de genul „mai regină decât floarea, doar femeia poate fi”. Este adevărat că generalizez, dar cu mici excepții, cam așa stau lucrurile. De ce să nu ne simțim iubite și respectate tot anul? De ce să așteptăm o data calendaristică pentru a primi nițică atenție?! Poate noi suntem cele care ne-am învățat bărbații să aștepte motive pentru a ne oferi ceea ce merităm zi de zi, poate noi exagerăm cu impunerea unor reguli, standarde și așteptări.

Cea mai stupidă postare legată de această săbătoare am văzut-o recent pe Facebook. Cică: „.. dacă el îți oferă cadou pe 6 martie, îi ești amantă, dacă îți oferă pe 7, îi ești colegă, dacă îți oferă cadou de 8 martie, te iubește, iar dacă nu primești cadou deloc, nu ești în relația potrivită!” Și dacă îți dă cadou pe 9 martie ce.. fă-i bagajele, ce altă opțiune ar mai rămâne?

Se pare că de-a lungul secolelor această sărbătoare și-a pierdut din semnificațiile inițiale. Ceea ce încercau femeile să obină în acea perioadă, ceea ce voiau să demonstreze este, paradoxal,  îngropat de „ritualurile” datei de 8. Nu capricii, nu cadouri, nu lingușeli și nu declarații false așteptau femeile care au instituit sărbătoarea lor pe 8 martie. Voiau respect și egalitate. Lucruri pe care nu sunt sigură dacă cele 168 de sărbători ale femeilor au reușit să le realizeze până în prezent. Dacă aceste scenarii nu au sorți de izbândă, poate schimbăm strategia? Poate încercăm să sugerăm bărbaților că suntem importante, neînlocuibile, unice, adevărate și frumoase 365 din 365, 7 zile din 7 și nu doar pe data de 8 martie a fiecărui an.

P.S. Dragi femei, vă doresc ca întreaga viață să vă fie ca o primăvară și să trăți fiecare zi de parcă ar fi 8 martie. Mda… banal, dar cam asta a vrut să transmită acest articol 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.