Sunt absolut originali, inventivi, ambiţioşi sau norocoşi şi au aflat calea spre succes. Care este secretul lor ? Cum au ajuns să se realizeze, în comparație cu alţii care, deşi posedă calităţi similare, rămân în umbră şi nu cunosc niciodată notorietatea ori prosperitatea în adevăratul sens al cuvâtului?

Ce se află de fapt la originile succesului celor mai de succes oameni din lume a încercat să afle şi Thomas C. Corley, autorul lucrării „Rich Habits”, care a adunat o mare parte din detaliile care se cunosc despre viaţa, principiile şi obiceiurile marilor milionari. Acesta a realizat acest studiu luând ca referinţă 233 de oameni prosperi şi 128 de persoane considerate sărace.

Rutina duce la succes

Astfel, în studiu se arată că, mult mai frecvent, oamenii de succes au o rutină zilnică, adoptă obiceiuri sănătoase şi mai puțin deviază de la acestea.

Într-o sinteză a studiilor prezentate de Corley, realizată de Business Management Degrees, înțelegem următoarele: 81% dintre oamenii bogaţi spun că au un „to do list”, în timp ce doar 9% dintre cei cu venituri mici au acest obicei, 44% dintre milionarii incluşi în studiu se trezesc cu circa trei ore înainte de a merge la job (în jurul orei 5 dimineaţa), faţă de numai 3% din numarul oamenilor ce poseda o avere modestă.

Mai mult, 67% dintre cei care nu știu ce înseamnă ”lipsuri” îşi notează scopurile pe care şi le propun şi 80% oferă mare atenţie acţiunilor pentru atingerea targeturilor lor.

Când vine vorba despre adoptarea unui stil de viaţă sănătos, din nou, oamenii de succes conduc detaşat. 76% dintre aceştia merg la sala de patru ori pe săptămână (comparativ cu cei doar 23% din categoria celor mai puțin norocoși). Persoanele cu venituri mici îşi iau aproape în întregime caloriile zilnice necesare din hrană cunoscută ca mai puțin sănătoasă în comparație cu oamenii de success care incearcă sa consume alimente sănătoase.

Aici se poate discuta dacă alegerile ţin mai mult de posibilităţile financiare ale fiecaruia.

TV-ul dăunează…succesului

Studiul lui Corley, ne convinge că adesea, aceste obiceiuri nu ţin de anumite lipsuri materiale, ci de strictețea pe care şi-o impune fiecare în viaţă. Iată de ce: 88% dintre oamenii prosperi alocă lecturei (educativă sau profesională) minim 30 de minute pe zi şi 86% se declară pasionaţi de arta de a citi. La celălalt pol, în rândul persoanelor cu venituri modeste, cuprinse în analiză, doar 2 % au spus că lecturează cel puțin jumătate de oră pe zi şi numai 26% că iubesc să citească.

În schimb, oamenii mai puțin înstăriți îşi dedică mai tot timpul liber privitului la televizor, petrecând nenumărate ore la reality show-uri. Peste 50% dintre cei bogaţi petrec sub o oră pe zi în faţa televizorului.

 Autoperfecţionarea

Nu putem spune cu certitudine dacă anume aceste lucruri le-au adus cu adevărat succesul oamenilor înstăriți sau starea lor financiară bună le permite „luxul” de a duce o astfel de viaţă ordonată.  Totuşi, poate nu întâmplător, 84% dintre milionari sunt convinşi că obiceiurile bune creează oportunităţi.

Un alt detaliu care înclină, o dată în plus, balanţa în favoarea ideii că singuri ne putem limita posibilităţile sau ni le putem extinde este faptul că 86% dintre cei care au succes cred în importanţa procesului de autoeducare şi autoperfecţionare pe întreg parcursul vieţii. Dintre oameni cu câştiguri modeste chestionaţi, doar 5% au acordat atenţie acestui aspect.

Aici trebuie de adăugat faptul că, 68% din cei 400 de americani aflaţi în Topul Forbes sunt „self-made”, adică şi-au câştigat succesul prin forţe proprii, pornind, în numeroase cazuri, de la o stare materială foarte precară, cum ar fi John Paul Dejoria, în prezent cu o avere estimată la 4 miliarde de dolari, a locuit într-o maşină şi vindea produse Paul Mitchell din uşă în uşă. Binecunoscuta prezentatoare şi realizatoare de show-uri TV, Oprah Winfrey, care deţine aproape 3 miliarde de dolari, a crescut într-o localitate mica și săracă, a fugit de acasă din cauza abuzurilor și lipsurilor. Nu în ultimul rând, Howard Schultz, asociat cu brandul Starbucks, proprietar al unei sume de 2 miliarde de dolari, a început ca un vânzător la Xerox.

Recunoaştem că obiceiurile descrise mai sus, ca parte a rutinei zilnice a celor bogaţi, ar putea aduce în viaţa fiecăruia dintre noi ceva pozitiv şi ar contribui la dezvoltarea personală şi profesională. Adoptarea unora dintre aceste tabieturi ar însemna un fel de program pentru a fi mereu în formă, pregătiţi să răspundem provocărilor şi mult mai capabili să facem performanţă.

Nu este acesta un prim pas spre obţinerea succesului? Încercat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.