Nu este ceva nou că în noaptea dintre 26 martie și 27 martie, Moldova, dar și România, trec la ora de vară, ceea ce înseamnă că va trebui să schimbați ceasurile cu oră înainte, dar și să dormiți cu o oră mai puțin. Schimbarea la ora de vară are o importanţă majoră pentru organism. Specialiștii consideră că nu putem să ne înșelăm corpul chiar dacă schimbăm ora. Creierul știe că a fost schimbată ora, dar corpul nostru va păstra programul anterior, cel puțin pentru prima perioadă. În acest context, am decis că trebuie să vorbim despre cum să ne adaptăm la noul program.


1. Faceți schimbări graduale

Schimbarea la ora de vară presupune pierderea unei ore de somn, cel puțin asta se întâmplă când suntem obișnuiți să ne trezim la 8:00, dar după schimbarea orei asta ar fi, de fapt, ora 9. Pregătiți-vă de această schimbare din timp. Încercați să exersați trezitul mai devreme gradual, cu 15 minute mai devreme zilnic. În acest fel, veți evita momentul critic în care, în 27 martie, veţi dormi mai puțin.

Pe lângă aceasta, ați putea încerca să vă culcați cu o oră mai devreme în seara anterioară zilei în care se va schimba ora. Până la urmă, este important să dormiți 7-8 ore pe noapte.

2. Păstrați programul obișnuit

Nu e nevoie să faceți niște schimbări radicale în programul vostru atunci când se schimbă ora. Probabil ar fi mult mai eficient dacă ați programa activitățile care implică muncă intelectuală cu oră mai târziu decât o faceți de obicei (măcar pentru prima perioadă). Puteți amâna cu o oră perioadele de studiu, dacă după ora veche anume în această parte a zilei erați mai eficienți.

Să zicem că obișnuiați să citiți la ora 6:00, atunci puteți lăsa cititul pentru ora 7:00 după ora de vară. În acest fel, veți putea păstra munca intelectuală pentru orele de eficiență maximă.

3. Mențineți un ritual de seară

O rutină înainte de somn nu este ceva doar pentru copii. Nu e neapărat să faceţi anumite lucruri după un anume algoritm, dar trebuie să învățați să încetiniți organismul înainte de somn. Faceți un duș călduț, renunțați la telefon, computer și citiți ceva.

Evitați ecranele înainte de somn. Lumina provenită de la electronice vă poate face somnul mai dificil, la fel cum și lumina soarelui vă poate deranja.

4. Renunțați la prea mult somn în timpul zilei

Poate fi tentant să închideţi ochii în mijlocul zilei, dar evitați să dormiți prea mult. Acest lucru vă poate îngreuna somnul seara.

Nu a mai rămas mult până ne este furată sfânta oră de somn. Așadar, înarmați-vă cu putere și răbdare pentru a face față acestei schimbări. Nu e atât de important, dar e trist când la sfârșit de martie, într-o duminică, te trezești, teoretic, cu o oră mai târziu, dar cu mai puține ore dormite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.