Deși cu 20 de ani în urmă nici nu ne puteam imagina că se pot face cumpărături altfel decât să mergi la magazin, să stai la cozi pentru o pereche de blugi, astăzi avem pe piață mai multe haine decât bani, mai multe produse decât resurse și posibilități. Partea bună, însă, este că avem o gamă largă de variante, dintre care putem alege ceea ce este cu adevărat potrivit pentru noi.


În unele state, precum SUA, cumpărăturile online sunt la ordinea zilei. Adesea mai obișnuite decât plimbările prin malluri. Însă, în statele fost-comuniste încă mai există stereotipuri și temeri în privința siguranței cumpărăturilor online.
Trebuie să fim totuși conștienți că anumite riscuri există, în pofida sistemelor de securitate și de protecție a datelor personale, introduse pe diferite platforme. Cumpărăturile online pot deveni riscante, dacă nu știi să faci diferența între un anunț sau un site serios și o escrocherie. Există un număr mare de site-uri care arată identic cu cele originale. Create întocmai pentru a induce în eroare și a ademeni utilizatorii să cumpere de acolo. Astfel,datele noastre ajung direct pe mâna escrocilor. În cazuri mai fericite, te poți trezi cu bani lipsă din cont sau cu un produs care nu se potrivește.

Ca să nu mai menționăm celebrele păcăleli când comanzi un telefon, de exemplu, și riști să primești o… piatră.
Totuși, a nu comanda online de frica să nu te păcălească cineva e ca și cum nu te-ai urca într-un avion de frica să nu fie atacat de teroriști, scrie Ezinearticles.
Cheia nu este să eviți problema în acest fel, ci să găsești o strategie pentru a minimaliza riscul de a fi o victimă a fraudelor cu cărți de credit.
Așadar, înainte de a face o achiziție online, verifică dacă site-ul este sigur: cel mai bine pentru tine ar fi să folosești aplicația Google Safe Browsing pentru a verifica dacă site-ul pe care vrei să-l accesezi este sigur. Acest program îți va raporta dacă un site este suspect sau nu.
O altă cale prin care te poți proteja de hoții de pe Internet este să alegi o alta variantă de plată decât cea directă și anume PayPal. Aceasta fiind a treia cea mai utilizată metoda de plată online.

Aceasta permite clienților să facă plata pentru bunuri și servicii prin intermediul său. Mai exact, când cineva achiziționează un lucru, nu achită direct către site-ul de unde a cumpărat, ci transferă banii către PayPal, iar ei plătesc comerciantul.

De ce ai apela la această metodă? Deoarece comerciantul nu vede informațiile cu privire la cartea ta de credit. Alte metode asemănătoare cu PayPal sunt Google Wallet și Amazon Payments.

De asemenea, un sfat de luat în seamă este să folosești același card pentru toate cumpărăturile online, deoarece este mult mai ușor să păstrezi evidența și să consulți istoricul în cazul în care este nevoie.

După achitarea cumpărăturilor închide browserul și șterge „cookies” pentru a te asigura că parolele tale nu sunt memorate. În acest fel eviți ca acestea să ajungă la cine nu trebuie. Cel mai bine ar fi ca după finalizarea cumpărăturilor online să închizi browserul și abia apoi să deschizi altul pentru a efectua alte operațiuni online, indiferent care ar fi acestea.

În final să vorbim puțin despre prețuri. Dacă nu ești un as în materie de cumpărături online și nu ești sigur dacă suma afișată este una corectă sau dacă este prima oară când faci cumpărături online, apelează la site-urile de comparare a prețurilor pentru a te asigura că beneficiezi de cea mai buna ofertă.

Până la urmă, fiecare alege să facă cumpărături după bunul plac. Important este să fim atenți și să nu ignorăm noile posibilități pe care tehnologizarea de care avem parte în sec. XXI ni le pune la dispoziție. Iar dacă alegem să mergem în pas cu tehnologia, atunci, să învățăm să o facem corect și sigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.