1 Aprilie 2016 – La doar 10 minute de Boston, în orașul Newton, doi tineri moldoveni deschid ușile unui nou restaurant și cu mult optimism scot la iveală o tăblie pe care este inscripționat „Open for business”. Așa a apărut pe hartă un alt loc unde moldovenii din S.U.A. își pot alina dorul de casă. Se numește Moldova și este „proiectul de suflet” al unui cuplu de tineri moldoveni stabiliți în Statele Unite. Sandra și Artur Andronic sunt cei care de mai bine de un an muncesc la bazele noului Restaurant Moldova din Boston.

„Micuți, drăguți și cu mâncare delicioasă”, după cum spune Sandra – tinerii găzduiesc cu brațele deschise atât moldoveni, cât și reprezentanți ai altor națiuni. Despre cum s-a născut și ce provocări a adus această aventură am aflat, într-o zi însorită, de la Artur și Sandra, sorbind din cea mai bună cafea din regiune.

Ideea de a deschide un restaurant a existat înainte să existe ideea de deschide unul cu specific moldovenesc

Povestea acestui proiect a început de la faptul că, după ce și-a făcut studiile aici, tânărul Artur Andronic, a rămas fascinat de ideea de a-și construi un viitor alături de Sandra în America. După ce și-a finisat studiile, Artur a intrat în posesia restauratului italian Maria di Napoli, afacere pe care a închis-o pentru a petrece o perioadă în Moldova. Cu toate acestea, tinerii deja planificau să revină în S.U.A. și să repornească restaurantul italian, mai ales că mulți sugerau că „zona respectivă este una de italieni și că altfel de afaceri ar avea puține șanse de supraviețuire”. Cu alte cuvinte, planul unui restaurant exista, dar acesta nu era sub nicio formă moldovenesc.

„În octombrie 2014 am fost invitată la lansarea noului brand turistic moldovenesc, iar acea lansare a fost atât sufletistă și plină de detalii, încât în capul meu a răsărit o idee care pe alocuri părea total ireală: de ce să nu transformăm restaurantul care deja fusese aici în unul moldovenesc, pornind anume de la acest brand, păstrând tendințele moderniste și adoptând logoul?”, povestește Sandra de parcă ar vorbi de niște evenimente ce s-au întâmplat ieri.

Așadar, Pomul vieții și sloganul „Discover the routes of life” au dat naștere unui proiect care s-a luptat să vadă lumina zilei abia în aprilie 2016. Restaurantul Moldova, după cum preferă să declare proprietarii, este rezultatul a multă dragoste, muncă și răbdare. Spun muncă, pentru că se lucrează de zor încă din martie 2015, iar tinerii, optimiști de felul lor, au fost nevoiți să amâne de două ori deschiderea localului.

Sursa: Facebook/Moldova Restaurant Boston
Sursa: Facebook/Moldova Restaurant Boston

Ambițioși și visători, Artur și Sandra Andronic credeau că în două luni vor reuși să facă modificările necesare pentru deschidere. Odată ce au început lucrările, nu au ezitat să apară și provocările. „O clădire veche este mereu plină de surprize, așa că aceasta nu a încetat să ne pună la încercare la toate capitolele: instalații sanitare, electrice, utilaj, securitate și multe altele. Toate aceste elemente trebuiau să corespundă noilor standarde, iar asta presupunea multă muncă în plus, dar și foarte mult timp”, relatează tânăra.

Prima deschidere a restaurantului fusese planificată pentru luna mai 2015, însă reparațiile și modificările majore care trebuiau realizate au făcut ca tinerii să planifice o altă deschidere – de data aceasta în august 2015. La vremea respectivă totul părea aproape perfect, însă nu și pentru autoritățile americane, care au reușit să le dea planurile celor doi peste cap.

„Pentru a deschide un restaurant în S.U.A. trebuie să treci cinci inspecții, iar atunci când eu mă gândeam la farfurii, pahare, cești, scaune și mese, noi nu am reușit să facem față penultimei dintre ele” – relatează amuzată Sandra – „mai exact, în urma acesteia am fost nevoiți să schimbăm tot sistemul de ventilare și acest proces a durat câteva luni bune.”

Uneori sarmalele sunt împletite mai bine de americani

Echipa restaurantului este formată atât din moldoveni, cât și din americani. Așadar, produsul final, în materie de meniu și bucatele din acesta, se datorează muncii în colaborare cu bucătarii  moldoveni, dar și americani. Cu siguranță, formarea echipei potrivite a reprezentat o provocare, dar rezultatele sunt pe măsură.

„Suntem norocoși că pe bucătarul-șef, care este moldovean, îl cunoaștem de mult timp, iar cu ajutorul acestuia am negociat și stabilit elementele din meniu, și am găsit produsele locale care să ofere gustul autentic bucatelor moldovenești. În general, în această etapă am fost implicați toți: eu și Artur, mama sa și bucătarul-șef”, menționează Sandra.

Atât Artur Andronic, cât și soția sa, visau la o echipă formată din moldoveni sau din persoane originare din Europa de Est, dar nu a fost să fie. Când au început procesul de recrutare au realizat că este absolut imposibil să găsești doar angajați moldoveni, așa că și-au schimbat viziunea în acest sens.

„Candidații trebuiau să aibă experiență în domeniul culinar sau să fie originari din Europa de Est, să știe cum trebuie să arate o mămăligă și care trebuie să fie gustul sarmalelor. În acest fel am reușit să găsim mai mulți localnici care erau dispuși să învețe, care erau optimiști și cu dorința de a lucra într-o bucătărie absolut nouă pentru ei. Odată ce bucătăria moldovenească reprezenta o provocare, ei nu au făcut nimic altceva decât să o accepte. Iată cum, uneori, sarmalele sunt împletite mai bine de americani”, se amuză tinerii proprietari.

Chiar și în ziua deschiderii era greu să găsești vreun loc liber în restaurant

Noua Moldova din Boston s-a adeverit a fi un loc de regăsire pentru foarte multă lume și încă din ziua deschiderii e greu să găsești vreun loc liber în restaurant. De altfel, încă din primele zile, în micul restaurant puteai găsi moldoveni, români, ruși sau chiar și americani, pentru care bucătăria moldovenească este absolut nouă, dar care îi surprinde plăcut.

Sursa: Artur Andronic
Sursa: Artur Andronic

Pentru că spațiul restaurantului este foarte mic, limitat la un pic mai mult de 20 de locuri, tinerii încurajează foarte mult rezervările și chiar își roagă publicul să-și facă una, mai ales dacă plănuiesc să meargă acolo în weekend, când se stă la coadă pentru o masă liberă.

Nici prin gând nu le-a trecut acestora că vor fi atât de populari, dar chiar din prima zi au înțeles că nu e de glumă. „Nu ne-am așteptat la o asemenea popularitatea. Nu știu dacă aveam careva așteptări, în general. Noi eram atât de încântați că ne deschidem, într-un final, încât nimic nu mai conta. Suntem foarte bucuroși că publicul nostru e mai larg decât credeam noi și că acesta include și localnici, care vin și rămân încântați. Desigur, pentru ei este ceva absolut nou să mănânce o zeamă și mai presus de toate, este o curiozitate pentru ce oare este smântâna sau ardeiul pe acea farfurie. Iată de ce, de cele mai multe ori le explicăm cum trebuie să mănânce bucatele pe care le-au ales”, declară Sandra.

Sursa: Facebook/Asociația Romanilor din New England
Sursa: Facebook/Asociația Romanilor din New England

Fac față cerinței mari a publicului cu ajutorul echipei, pe care ei o numesc „de vis”. Cuplul mizează pe munca în echipă, iar pe angajați îi tratează ca pe niște parteneri și chiar dacă ei sunt prezenți în restaurant mereu, spun că fără bucătari și ospătari, restaurantul ar fi o mare durere de cap.

Lipsesc vinurile moldovenești, dar este compot

Cea mai mare dezamăgire a vizitatorilor restaurantului este faptul că aici nu găsesc vinurile moldovenești. Chiar și așa tinerii declară că muncesc foarte mult la acest capitol, însă, să obții o licență de alcool în America reprezintă un proces foarte îndelungat. Până atunci publicul este îndemnat să guste din compot – specialitatea casei, dar și din cafeaua, care pare a fi cea mai bună din zonă și pentru prepararea căreia cuplul a urmat un training special.

Sursa: Facebook/Moldova Restaurant Boston
Sursa: Facebook/Moldova Restaurant Boston

„Vrem să cucerim lumea!”

Artur și Sandra susțin că vinurile nu vor fi nicidecum uitate, doar că totul este abia la început, iar cei doi au planuri mărețe pentru Restaurantul Moldova. Am ținut foarte mult să îi întrebăm care sunt acestea și răspunsul a fost pe măsură.

„Vrem să cucerim lumea, însă la moment ne dorim să perfecționăm bucătăria. Acum suntem în regim soft opening, cu un meniu limitat. În primul rând avem în plan să extindem meniul și să aducem în restaurant mult doriții mititei, dar și alte bucate tradiționale. Vrem extrem de mult să organizăm evenimente de pairing între mâncarea și vinurile moldovenești, pentru că ambii suntem somelier. Vinul ocupă o parte foarte specială în viața noastră și noi ne dorim foarte mult să le combinăm (mâncarea și vinurile)”, povestesc tinerii antreprenori.

Primesc foarte mult feedback, atât în social media, cât și offline

Deși și-au deschis ușile de doar două săptămâni, au reușit să facă furori în social media, dar să și primească reacții din partea vizitatorilor, de cele mai multe ori acestea sunt pozitive, dar Artur și Sandra sunt deschiși și către reacțiile negative, care nu întârzie să apară.

„Feedback negativ primim tot de la ai noștri, însă critica constructivă este mereu binevenită, iar noi încercăm să acceptăm și să acționăm. Mereu este loc de mai bine, ascultăm și facem modificările necesare ca să mulțumim tot publicul”, spune Artur, care și-a făcut studiile în marketing în Boston.

Pe lângă aceasta, Restaurantul Moldova s-a adeverit a fi extrem de popular în social media. De la o singură postare a pornit multă vorbă, iar cu privire la acest lucru Artur Andronic declară că începând cu ziua deschiderii toți sunt cu ochii pe ei. De altfel, tânărul povestește că imediat ce au afișat numele restaurantului erau în vizorul presei și al social media, lucru care a îngreunat oarecum lucrurile.  „Câteodată e mai bine când spui mai puține, pentru că lucrezi mai ușor, cei din jur au mai puține așteptări, mai puține întrebări. Ești liber să faci ceea ce ai de făcut. Din moment ce am anunțat despre o eventuală deschidere, Facebook-ul a fost peste noapte înnebunit: când, cum, unde?”, destăinuie Artur și Sandra.

Fără doar sau poate, cel mai mare trafic de vizitatori l-au avut în weekendul deschiderii, când toți își doreau să știe cum e, să vadă impresii, fotografii. Cu toate acestea, Sandra spune că se aștepta la mai multă receptivitate din partea presei moldovenești, care, din păcate, a ales să facă articole dintr-o simplă postare pe Facebook.

Sursa: Artur Andronic
Sursa: Artur Andronic

În final, tânărul cuplu a ținut să menționeze că la Restaurantul Moldova cel mai important ingredient este dragostea, care nu se găsește doar în bucate, ci și în atmosferă. Deși sunt mici, aduc o parte din pământul moldovenesc departe de casă prin plăcintele la tigaie, sarmalele, friptura sau zeama de pui, care rămâne a fi emblema restaurantului. Iar dacă doi tineri au avut curajul să aducă măcar o părticică din Moldova în Boston, moldovenilor din zonă nu le rămâne decât să se bucure de această oportunitate.

Sursa: Artur Andronic
Sursa: Artur Andronic

2 COMENTARII

  1. Sînt bravo Artur și Sandra! Îmi place să merg la restaurantul Moldova, în doar 3 săptămîni de cînd s-au deschis am fost deja de 4 ori. Bucatele chiar sînt gătite cu dragoste. Mă bucur că au reușit să aducă o bucățică din tradițiile noastre peste ocean. Sînt mîndră cu astfel de pămînteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.