Obținerea primului job, dar și intrarea pe piața muncii poate fi ceva destul de copleșitor. De cele mai multe ori facultățile nu oferă cursuri despre cum să negociezi mai bine un post de muncă, un salariu sau cum să te comporți cu niște colegi mai greu de suportat. Totuși, există ceva ce poți face de unul singur: poți citi. Iată de ce astăzi ți-am pregătit o listă de cărți pe care să le citești la începutul carierei. 

Sursa: Amazon
Sursa: Amazon

What color is your parachute? de Richard N. Bolles

Dacă ai de gând să citești doar una din cărțile din această listă, atunci citește-o pe aceasta. De ce? Pentru că e tot de ce ai nevoie.

În primul capitol al cărții Bolles spune: „În ziua de azi, persoana care este angajată nu este neapărat cea care poate face treaba cel mai bine, dar cea care știe mai multe despre cum poți fi angajat.”

Prima parte a cărții prezintă felul în care poți realiza un CV atrăgător, o scrisoare de intenție, cum îți poți construi o rețea de cunoscuți, dar și cum poți dobândi abilitățile de negociator pentru a obține un job. Cea de-a doua parte se bazează mai mult pe felul în care îți alegi cariera potrivită.

Sursa: www.keithferrazzi.com
Sursa: www.keithferrazzi.com

Never Eat Alone de Keith Ferrazzi

Această carte este despre cum să folosim relațiile pe care le avem cu cei din jur pentru a atinge succesul. Cu alte cuvinte, este o carte despre cei pe care îi știi, și nu despre ceea ce știi.

Ferrazzi vorbește despre felul în care a folosit relațiile și conexiunile pe care le are pentru a fi admis pentru programul său de lincență la Yale, și pentru MBA la Harvard, dar și mai târziu, când trebuia să își găsească un job.

Bazându-se pe propria experiență, dar și pe studii, Ferrazzi susține că relațiile, conexiunile și rețeaua socială fac diferența între oamenii obișnuiți și oamenii de succes. Pentru a-i ajuta pe alții să-și construiască viața pe care și-o doresc, el expune pașii pe care i-a urmat pentru a forma legătura cu oamenii din reațeaua sa, dar și sfaturi de la cei mai bine organizați oameni politici și de afaceri.

Aceste sfaturi l-au ajutat pe el să-și formeze o legătura cu puterea de la Washington, dar și cu oamenii cheie de la Hollywood.

Sursa: annickmagbi.com
Sursa: annickmagbi.com

Influence: The Psychology of Persuasion de Robert B. Cialdini

Această carte te va învăța cum să-i faci pe oameni să spună „da”. Indiferent de domeniul în care activezi, trebuie să știi cum îi faci pe oameni să fie de acord cu tine și cum îi faci să te ajute.

Cialdini are la bază 35 de ani de studii în această direcție, dar și un studiu de trei ani despre ceea ce îi face pe oameni să își schimbe comportamentul.

Această carte te învață să fii un negociator puternic, dar și cum să reziști în fața unuia.

Sursa: flipkart.com
Sursa: flipkart.com

The 7 Habits of Highly Effective People de Stephen R. Covey

După cum spune și titlul, Covey a adunat comportamentul oamenilor de succes în șapte obiceiuri pe care fiecare persoană trebuie să le dezvolte pentru a atinge succesul. Printre aceste obiceiuri se numără: proactivitatea, începerea unei activități cu finalul în gând și încercarea de a ajunge la o situație win/win de fiecare dată.

Sursa: Amazon
Sursa: Amazon

Thinking Fast and Slow de Daniel Kahneman

Thinking Fast and Slow, un bestseller marca New York Times și câștigător al titlului National Academy of Sciences Best Book Award 2012, este un must-read pentru tinerii profesioniști.

În această carte, Kahneman, psiholog și câștigător al Premiului Nobel în Economie, explică felul în care funcționează mintea noastră. Cu aceste cunoștințe, spune el, oamenii pot lua decizii mai bune atât în viața profesională, cât și în cea personală.

Sursa: Amazon
Sursa: Amazon

How to Win Friends and Influence People de Dale Carnegie

Această carte clasică l-a influențat pe Warren Buffet, atunci când a găsit-o în biblioteca bunicului său la vârsta de 15 ani.

Carnegie susține că învățămintele pe care acesta le împărtășește în cartea dată, din viețile multor oameni, printre care și Abraham Lincoln, dar și din psiohologia modernă, te vor ajuta să fii mai plăcut și persuasiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.