Dintre toate sărbătorile religioase, Paștele îmi este cea mai dragă. Poate pentru faptul că reușim să ne adunăm mai mulți acasă, poate pentru că e cald și verde, și frumos, și plăcut de stat în jurul unui foc pe imaș. Și dacă tot suntem în mijlocul sărbătorilor pascale, țin să vă felicit și să vă prezint câteva obiceiuri de Paște cel puțin… ciudățele.


În Republica Moldova cea mai frumoasă tradiție în dimineața de Paște este momentul în care toți membrii familiei își spală fața cu apă rece de izvor. În vasul cu apă se pun obligatoriu un ou roșu, altul nevopsit și o monedă. În timpul ritualului, se netezesc obrajii pe rând: cu ou roșu să fie rumeniți, cu alb să fie sănătoși și curați iar moneda simbolizează belșug și siguranță. Cine se trezește mai târziu și, respectiv, își spală fața ultimul, ia moneda! Din acest considerent, când eram mică ”dormeam” cu un ochi deschis să fiu sigură că-mi rămâne mie banul.

Spre deosebire de alte zone ale României, în Moldova, în noapte de Înviere, pe lângă slujba în care se cântă ”Hristos a înviat”, credincioșii marchează momentul cu împușcături sau pocnitori pentru a alunga spiritele rele. Moldovencele nemăritate, pe de altă parte, merg la biserică și spală clopotnița cu apă neîncepută, iar dimineața se spală cu ea pe față pentru a fi îndrăgite de băieții neînsurați din sat.

În Ungaria, dar și în unele regiuni românești vecine acesteia, se practică stropitul fetelor cu apă. Bărbații udă femeile cu apă rece pentru a fi purificate și pentru a-și păstra frumusețea pentru întreg anul.

În Franța, locuitorii din Haux sparg peste 4.500 de ouă ca să prepare o omletă gigantică cu care pot hrăni 1.000 de persoane. Toate familiile acestei localități aduc ouă și o pregătesc împreună. Omleta este servită la prânz, la cină și la micul dejun de a doua zi.

În Vinerea Mare, multe biserici din Italia reconstituie ritualul spălării picioarelor. Sunt aleși 12 bărbați săraci din parohie, care simbolizează cei 12 apostoli, iar preotul le spală picioarele, exact ca Isus în relatarea biblică.

În Papua Noua Guinee copacii de pe lângă biserici, în loc sa fie decorați cu ouă de ciocolată (cum se întâmplă în SUA, de exemplu), sunt acoperiți cu țigări și trabucuri. După slujba de Înviere, enoriașii „le culeg” și încep să fumeze.

În Cehia și Slovacia se obișnuiește ca în ziua de Paște bărbații „înarmați” cu bice făcute din ramuri de salcie decorate cu funde să umble pe străzi în căutarea femeilor pe care să le lovească. Acest ritual se face în numele sănătății și frumuseții feminine. Și în Suedia tinerii se biciuiesc cu nuiele de mesteacăn decorate și împodobite, tocmai pentru a aminti suferințele la care a fost supus  Iisus, în vinerea dinaintea Paștelui.

În partea de Nord a Argentinei, în săptămână ce precede Paștele se desfășoară ceremonia „tincunoaco”. Mamele și bunicile se adună, așezându-se pe două rânduri în jurul unei arcade făcute din ramuri de salcie și decorate cu flori, fructe, dulciuri și lanterne micuțe. Cele două grupuri se întâlnesc apoi sub aceasta arcadă și își dăruiesc câte o păpușă, pe care în prealabil o atinge fiecare de frunte. Ritualul acesta constituie o ceremonie sacră, despre care se consideră că semnifică legătura indestructibilă care le unește pe femei și pe care nu o poate desface decât moartea.

La finlandezi Paștele seamănă mult cu Halloween-ul. Copiii se costumează în vrăjitoare și pleacă pe străzi, cu o mătură în mână, la „vânătoare” de dulciuri.

În Filipine, catolicii devotați  cred că se purifică dacă se crucifică și se autoflagelează. Biserica Catolică nu încurajează această practică și încearcă să oprească astfel de gesturi, dar fără prea mult succes.

În Noua Zeelanda, de Paște, se fac pariuri cu sume însemnate de bani pentru cine poate sa ucidă mai mulți iepurași… Anual peste 20.000 de iepuri sunt sacrificați în timpul acestei sărbători.

Mare e grădina ta, Doamne… și mult a mai fost răstălmăcită sărbătoarea învierii. Aceste tradiții,  care n-au, în mare parte, nicio legătură cu ceea ce scrie în Biblie sunt, până la urmă, frumoase în felul lor, dacă sunt făcute cu bun simț. Noi vă dorim un paște frumos și liniștit și să aveți parte de toată pacea sufletească din lume!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.