Gândindu-mă în ce perioadă a anului suntem acum, mi-am dat seama că nu suntem pur și simplu  în luna iunie, ci într-o perioada mult mai agitată. Nu, nu este vorba despre sesiune, examene, proiecte. Este perioada când majoritatea studenților sunt preocupați de interviul la ambasada SUA și plecarea cu Work an Travel, în speranța trăirii Visului american, despre care toată lumea nu mai încetează să vorbească. Toate sunt importante, dar, din spusele studenților, plecarea peste ocean le depășește pe toate la capitolul entuziasm și stres. Din acest motiv, astăzi ne-am propus să aruncăm o privire la valoarea și sensul mult prea cunoscutei sintagme „Visul american”.

Începând cu luna mai, agențiile lucrează la intensitate maximă, iar studenții nu știu cum mai repede să-și ia rămas bun de la universitate și să ia calea spre tărâmul tuturor posibilităților (cum obișnuiesc unii să numească SUA).
Conceptul visului american a pornit de la James Truslow Adams. El a fost primul care a utilizat conceptul, în cartea sa, „Epica Americii” – scrisă în 1911. El afirma că „visul american este acel vis al unei țări în care viața să fie mai bună, mai plină, mai bogată pentru toți cu posibilități, pentru fiecare în funcție de abilități și rezultate”. În cartea sa, acesta mai arată că „visul american nu se referă la mașini și venituri, ci mai degrabă la о ordine socială în care fiecare are dreptul să-și obțină statutul social pe care-l dorește, dacă este capabil. Astfel încât să-i fie renunoscut meritul, indiferent de condiția socială anterioară”.
Cu toate acestea, au mai existat persoane, care au afirmat că visul american este doar о goană după averi și succes, iar pentru unii muncitori cu două job-uri, este о luptă continuă pentru supraviețuire.

Părerile cu privire la visul american sunt, cum era de așteptat, împărțite.

Unii susțin că visul american pleacă de la emigranții care s-au dus spre America, sperând la condiții mai bune. Ulterior, această sintagmă referitoare la împlinirea visurilor, indiferent de condiția de proveniență, a luat amploare. Alții spun că visul american a fost odată. Acesta presupunea democrație, libertate, prosperitate economică. Mai pe scurt, о viață în care să ai de toate, fără niciun fel de probleme, ca într-un vis. Acum, însă, de la visul american, s-a ajuns la paradoxul american. Un proverb american spune: „If something is impossible, change the environment”. Deși sună promițător, criza financiară din SUA a spulberat visul multor americani, emigranți, aventurieri, oameni de știință, etc.

Ideea că visul american este pe moarte nu este nicidecum nouă, ci s-a tot vorbit despre asta cel puțin în ultimii 10 ani. Imaginea generală formată în presă despre acest subiect este că tendința e clară și sfârșitul, iminent. Nu pare să există nicio soluție care să repare ceea ce a însemnat și înseamnă crahul financiar din 2008 pentru America, ca de altfel și pentru restul lumii. Cu toate astea, mai există încă vârfuri de optimism, care mai răsar timide. Un exemplu este jurnalistul și autorul Dan Kadle, care scrie în Time că tinerii nu vor lăsa visul american să moară. Și când spune tineri nu se referă la generațiile viitoare, ci la cei care astăzi sunt numiți mileniali, adică cei născuți între 1980 și 2000. Ei sunt aceia care și-au văzut părinții supraviețuind crizei care a început în 2008 și care, fără îndoială, s-au ales cu niște lecții despre ce înseamnă datoriile și cum să le supraviețuiască. De asemenea, sunt o generație dedicată carierei, care văd în muncă mai mult decât o sursă de venit pentru familie. Și, nu în ultimul rând, sunt oameni care nu își pot imagina viața fără internet, iPad-uri, calculatoare și toate celelalte lucruri care costă bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.