N-am mai scris demult și chiar îmi era dor, dragilor, să mai punem lumea la cale. Să-i mai lăudăm pe unii, să-i criticăm (doar constructiv) pe cine merită și să încercăm, împreună, să fim mai buni. Eram foarte hotărâtă să revin cu un subiect frumos, pozitiv, prin intermediul căruia să transmit toată energia pozitivă adunată de-a lungul verii (ce trist sună, având în vedere că ne cam ajunge toamna din urmă). Rămâne pentru data viitoare subiectul frumos. O să vă relatez astăzi cum este să trăiești într-o țară unde-s toate anapoda, unde oamenii inteligenți înoată împotriva curenților, unde un minister al învățământului taie craca tinerilor și condamnă viitorul acestora.

Să încep cu începutul. Există la noi în Moldova un liceu extraordinar. Și nu spun asta pentru că l-am absolvit eu. O spun rezultatele, numărul elevilor care promovează bacul, notele acestora, rezultatele la olimpiadele naționale și internaționale, succesele absolvenților care aplică și urmează cele mai bune universități ș.a.m.d. Evident că elita Liceului Academiei de Științe se datorează profesorilor care dau dovadă de profesionalism și pregătire la cele mai inalte nivele, cât și elevilor dornici de carte și învățământ calitativ. De-a lungul celor 8 ani de activitate, generatiile de elevi au trecut prin diverse provocări și experimente. Lucru care în mare parte îi avantaja chiar dacă, pentru moment, existau și, probabil, mai există „revolte” adolescentine, frustrări și veșnicul ”de ce tocmai nouă”? A fost pimul liceu care a impus examene de admitere, tocmai pentru a oferi posibilitatea tuturor, în condiții egale, de a-și demonstra capacitățile; a fost unicul liceu, înainte de reforma implementată de Maia Sandu, în care se susțineau examenele de bacaulaureat sub supravegherea camerelor și, mai nou, unicul liceu în care elevii au avut posibilitatea să studieze conform unui plan de învățământ alternativ. Din păcate, vorbesc la trecut.

Mai întâi, ministerul a interzis liceului de a mai desfășura examene de admitere. I-a ”abolit” acestuia dreptul de a avea un regulament de admitere propriu pentru că  NU i s-a părut corect ca elevii să fie selectați în baza cunoștințelor adevărate și nu în dependență de ceea ce e trecut în atestatul de absolvire a gimnaziului (nu că la noi nu s-ar strecura note umflate, să ne ferească Dumnezeu. Ce scrie în atestat aia e!!). Acum, același minister interzice Liceului Academiei de a mai desfășura unicul experiment din Republica Moldova care permite elevilor să-și aleagă un număr redus de discipline pe care le consideră relevante pentru cariera, viitorul și dezvoltarea lor.

Planul de învățământ alternativ (mai multe detalii găsiți aici: http://www.liceu.asm.md/files/plan_studii_LASM_2013-2017_alternativ.pdf) a fost prezentat Ministerului educației în 2013, fiind implementat în același an pentru anii de studii 2013-2016. Acesta include 3 module: de bază, în cadrul căruia elevii au urmat: trei discipline din aria disciplinelor obligatorii:

-Profil umanistic:

1.Limba maternă 2. Limba străină 3. Istoria

-Profil real:

1.Limba maternă 2. Limba străină 3. Matematica

şi au selectat trei discipline din aria disciplinelor „la alegere” (Geografia, Biologia, Chimia, Fizica, Informatica, Tehnologii informaţionale) și evident aici, umaniștii își puteau alege să facă și ei matematică, precum realiștii- istorie.

Mai departe… Modulul al doilea, instruire vocațională, presupunea alegerea uneia sau a 2 discipline, indiferent de profil: 1. Literatura universală 2. Educaţia civică 3. Limba străină II 4. Bazele antreprenoriatului 5. Alte discipline, în funcţie de oferta instituţiei, în baza curriculumului aprobat.

Și, în final, al treilea modul, implicare/dezvoltare vocațională, permitea dedicarea a 2 ore pe săptămână pentru voluntariatul comunitar sau pentru instruire şi creativitate culturală (activităţi literare, muzicale, arte plastice etc.), sau pentru activităţi de cercetare, investigaţii şi creativitate tehnologică.

Sună de vis, nu? Sună a vis american mai curând! Și, generația 2016 a Liceului Academiei de Științe a avut șansa să-l trăiască. Acest experiment a redus, mai întâi de toate, numărul imens de discipline școlare pe care trebuie să le frecventeze elevii, le-a oferit posibilitatea să-și aleagă, prin intermediul instriuirii de baze, opționale și vocaționale, domeniul pe care vor să-l exploareze, au putut să se focalizeze asupra studierii acelor discipline care vor fi relevante pentru cariera și dezvoltarea lor personală. Ne mai punând în calcul faptul că acest plan alternativ nu a influențat nicidecum reușita elevilor, dimpotrivă! Liceul Academiei de Știinte s-a clasat, la fel ca-n anii precedenți, în vârful clasamentului privind media notelor la BAC.

Și s-a trezit acum un minister al educației să dea indicații Liceului Academiei să renunțe la acest experiment care demonstrează clar, că se poate și în Republica Moldova să avem un sistem modern, studii de calitate și elevi, cu părinți cu tot, receptivi la inovație și provocări. Cică ministerul educației va examina acest model în 2018. Ce mama naibii să mai examinezi? De ce îl întrerupi acuma când e clar că dă roade?

Am urât întotdeauna vorba asta, tocmai pentru că-mi era frică să nu fiu nevoită s-o zic și eu: ne merităm soarta! Uitați-vă și voi cine ne conduce, ce ministere „competente” avem, cum încearcă să tot pună bețe în roate acolo unde ele ar trebui să investească, să revoluționeze. Haideți, vă permitem să reveniți în 2018 cu un plan revoluționar identic, insinuând că e proaspăt copt de ingeniozităție voastre, dacă ăsta e adevăratul motiv pentru care aveți tupeul de a opri aceast model inovativ. Eu altă explicație chiar nu găsesc.

P.S. Titlul initial al acestui articol a fost ”La cel sărac și mâța-i… ușuratică” dar am zis că las loc de prea multe interpetări și am schimbat doar cuvintele, că ideea tot aia e…

P.P.S În text, am scris inițialele ministerului educației cu minuscule intenționat, n-a fost o eroare de tipar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.