Pe fundalul sărbătorii naționale mă tot gândesc ce se alege de generația noastră. Mă gândesc mai ales la tradițiile și valorile românești, la ceea ce ce ne reprezintă pe noi ca neam și nu pot decât să mă bucur și să mă mândresc că sunt româncă. Și punctum.

Unicul lucru care mă reține să fiu întru totul mândră de noi este că ne amintim să fim români cu adevărat doar de 1 Decembrie. Parade, imn, tricolor, mici, artificii, luminițe și acea siguranță pe care ți-o transmite fiecare „La mulți ani” de pe buzele românilor. Sărbătoarea Marii Uniri este cu atât mai plină de semnificații pentru românii din Basarabia, în condițiile în care, astăzi, când sunt cetățeni ai unui stat distinct, este cu atât mai important să conștientizeze importanța evenimentelor din 1918. Ieri, 1 decembrie, cu lacrimi în ochi, un număr semnificativ de moldoveni de dincolo de Prut au asistat la București, la un concert cu adevărat emoționat, susținut de fiul titanilor Aldea-Teodorovici – Cristofor – în cinstea românilor de pretutindeni.

Ediția specială #dinBasarabia a fost organizată în parteneriat cu Centrul pentru Integrare și Dezvoltare Prut, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Intrarea a fost liberă și sala din incinta Cinema Pro – plină. Cristofor, acompaniat de orchestra sa, a interpretat renumitele cântece ale renașterii naționale din Basarabia, dar și alte piese compuse de Ion Aldea-Teodorovici. A deschis recitalul prin a mărturisi: „dragu-mi-i a te cânta, scrisule venit din stele..” (Răsai) și a încheiat îndemnându-ne să ne bucurăm și să luptăm pentru ceea ce avem (Bucurați-vă, prieteni). În timpul concertului s-a râs, s-a plâns, s-au dansat hore și publicul a ales să aplaude în picioare orchestra solicitând „bis”-uri de mai multe ori.

Lucru cel mai îmbucurător pentru mine a fost faptul că publicul, înarmat cu drapele și panglici tricolore, a fost absolut neomogen: au murmurat piesele semnate de Aldea-Teodorovici atât copiii, tinerii, cât și persoanele de vârsta a doua și chiar câțiva bunici înțelepți. Și da, aprinderea luminițelor de Crăciun din Piața Universității este un eveniment important, dar eu sunt mândră că în momentul respectiv moldovenii mei au ales să-și alimenteze sufletul cu dragoste de neam, de limbă, de grai și să sărbătorească împreună ziua tuturor românilor.

P.S. Redacția Inițiativa vă felicită călduros, dragi români frumoși de pretutindeni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.