Aceasta este povestea lui Dmitrii Petrenco, moldoveanul care a atras atenția internauților printr-o postare emoționantă pe Facebook, prin care anunța că a ajuns să lucreze în echipa celui mai bun bucătar al secolului XX, Paul Bocuse. După cum spune acesta, feedback-ul obținut a fost unul nemaipomenit și neașteptat. Dmitrii a primit numeroase mesaje de felicitare, dar și foarte multe întrebări despre experiența sa în Franța.

Experiența anterioară l-a ajutat să ajungă cine este acum

Experiența lui Dimitrii este foarte bogată. Acesta spune că lucrează în domeniul  restaurantelor de 16 ani. Prima sa experiență a fost cea de ospătar în cadrul localului Green Hills Nistru din Chișinău. Acolo a învățat să comunice cu oamenii și câte ceva din bucătăria de școală veche, sovietică. Istoria lui Dimitrii continuă în Odessa, unde a petrecut doi ani.

Odată întors în Moldova, Dimitrii s-a lovit de realitatea cruntă. Având ceva bani strânși, tânărul a decis să își deschidă propriul local. Așa a ajuns să închirieze o cafenea ce purta numele Casa. Ulterior, cafeneaua a fost transformată într-o locație pentru barbeque. „Trei ani de experiență minunată”spune Dmitrii. Deși această afacere nu a fost atât de profitabilă pe cât se aștepta, Dmitrii spune că s-a descurcat destul de bine și a acumulat foarte multe cunoștințe. „Cred că eram mult prea tânăr pentru așa ceva”, mărturisește Dmitrii, „consider că fiecare businessman trebuie să aibă o anumită vârstă. Dar dacă nu treceam prin toate astea, nu puteam să ajung cine sunt acum”.

A urmat o perioadă în care tânărul și-a deschis propria firmă de consultanță în managementul restaurantelor, și-a lansat propria emisiune culinară Vecernii Povar pe platforma play.md și a slăbit 20 de kilograme în 2 luni, o realizare de care Dmitrii își aduce aminte cu mult entuziasm.

Școala culinară franceză este una dintre cele mai vechi și mai puternice din lume

Dmitrii spune că trebuie să fii pregătit din puncte de vedere moral și legal ca să pleci în Franța. Sunt trei lucruri importante pe care trebuie să le faci inainte de a porni pe acest drum. Să îți aduci actele în regulă, să cunoști sau să înveți limba franceză, și să conștientizezi faptul că în Franța totul începe de la zero și că o sa trebuiască să muncești de 10 ori mai mult decât acasă.

Dmitrii a ales să meargă în Franța pentru că, după cum spune el, „școala culinară franceză este una dintre cele mai vechi și puternice din lume.”

Începutul carierei în Franța și problemele cărora a trebuit să le facă față

Prima experiență culinară de lungă durată în Franța a fost reprezentată de munca sezonieră la un restaurant din Saint Tropez. Ulterior, tânărul bucătar moldovean a lucrat timp de 8 luni într-un restaurant din Lyon, un restaurant cu o bucatarie franceză clasică. Tânărul își amintește cu multă căldură de bucătarul șef și echipa sa: „la bucătarie se vorbea franceza și engleza, astfel încât ne înțelegeam între noi.”

Adevărata Franță este în Lyon

„Adevărata Franță este în Lyon”, spune Dmitrii. ”Parisul e orașul în care vă dați check in, vă faceți poze cu Turnul Eiffel, dar esența vieții franceze o vedeți în Lyon. E orașul studenților, orașul turișitilor, un oraș care îi primește pe toți.” Dmitrii spune că „Lyonul e capitala gastronomică a Franței – e orașul de baștină a lui Paul Bocuse, cel mai bun bucatăr al secolului XX.”

Învățarea se face cel mai bine prin practică

Viitorilor bucătari care vor să vină în Franța, Dmitrii le transmite următoarele:

  1. Învățarea se face cel mai bine prin practică.
  2. E posibil să faci stagierea în unul din restaurantele din Franța. Trebuie să fii înscris la o școală culinară, care ulterior să facă legătura cu unul din restaurantele franceze și să le propună candidatura ta în calitate de stagiar. În cadrul restaurantului se va decide dacă vei fi acceptat sau nu. În cazul în care vei fi acceptat, trebuie să îți asumi partea financiară. De cele mai multe ori, stagierea este una neplătită.
  3. Dacă vrei să înveți la o școală culinară franceză, Cap Cuisine este o alegere foarte bună. Esteo instituție de stat foarte puternică, unde poți să înveți chiar dacă nu ai pașaport european. Există șansa să înveți și gratuit.
  4. „La cuisine de référence” este o carte pe care Dmitrii o recomandă tuturor bucătarilor și celor pasionați de arta culinară.

Diferenta dintre francezi si moldoveni

Bucătarii din Franta cu o simplă școală culinara sunt la acelasi nivel cu bucătarii moldoveni cu o experientă de 10 ani de acasă.

Francezii își apreciază timpul, munca, dar și pe sine. Așadar, ei nu sunt dispuși să stea mai mult la muncă, să vină mai devreme sau să facă mai mult decât ar trebui să facă.

Experienta la Paul Bocuse

Dmitrii a fost angajat la restaurantul lui Paul Bocuse din a treia încercare. La prima încercare, a fost pus să taie ceapă. Ar părea o sarcină destul de ușoară, dar nu e așa. Vreo 5 kg de ceapă tăiată au fost ulterior aruncate la gunoi, iar tot ce a auzit tânărul de la bucătarul șef a fost „Dimitrii, au revoir!”, iar la a doua încercare a fost la fel.

La a treia încercare, totuși, Dmitrii i-a convins că este o persoană foarte muncitoare, și motivată, și că merită o șansă. Tot ce le-a cerut tânărul a fost o singură lună de probă, iar dacă o să progreseze și o sa facă față tuturor cerințelor, atunci ar putea să îl angajeze, iar dacă nu, atunci nici nu trebuie nici măcar șă îi plătească această lună de muncă. Bucătarul șef a fost impresionat de cuvintele tânărului, și exact atunci a început minunata călătorie a lui Dmitrii ăn cadrul restaurantului lui Paul Bocuse.  în decursul primei luni, tânărul a demonstrat că este foarte muncitor, motivat și că are potențial. Dar, pe cât de bine nu ar suna, tot acea lună a reprezentat cea mai grea provocare fizică și morală, care l-a făcut pe tânăr să slăbească cu nouă kilograme.

În fiecare cameră a bucătăriei lui Paul Bocuse, pe perete vedeai citatul acestuia, care era și motto-ul lucrătorilor: Imi plac rețetele simple, dar ideale. De altfel, bucătăria restaurantului Fond Rose este una foarte simplă și veche, se pune accent pe conținut, pe ceea ce se pune în farfurie, și mai puțin pe ornamente. „Deși știam deja toate rețetele”, mărturisește Dmitrii, „aici am învățat să le gătesc altfel, m-am perfecționat. Chiar și așa, principalele lucruri pe care le-am învățat la Paul Bocuse sunt organizarea și viteza de muncă.”

În bucătărie se strigă, se înjură si se aruncă și cu farfurii în tine – exact ca în filme

„Bucătăria este o armată, cu grade militare și subordine”, spune Dmitrii. Există și niște reguli stricte, nescrise, pe care ori le accepți, ori pleci, iar a treia opțiune nu există. O primă regulă spune că bucătarul șef e regele, care practic, poate să se comporte în orice fel vrea cu subalternii săi. „Desigur, puteti să luati atitudine, dar acesta va fi ultimul lucru pe care îl veți face în acea bucătărie.”

Deși se aud foarte multe strigăte la bucătărie și presiunea e foarte mare, Dmitrii consideră că aceste măsuri sunt necesare și eficiente dacă le aplici în momentele potrivite. Iar după o porție de strigăte, înjoseli și înjurături, urmează pauza de lucru, în care toți vorbesc la egal, fără a fi afectați de ceea ce s-a întâmplat mai devreme. Partea profesională și personală sunt separate.

Bucătăria franceză – delicioasă, dar și bogată în calorii.

Restaurantul Fond Rose Paul Bocuse este situat în vârful unui deal, iar drumul până la muncă era unul lung și anevoios pentru Dmitrii. Pentru că nu avea încă permis de conducere, tânărul a decis să își ia o bicicletă. „Activitățile fizice în Franța sunt binevenite, spune Dmitrii, întrucât bucătăria franceză, deși e foarte delicioasă, e și bogată în calorii.” În prima sa lună în Franța, Dmitrii a adăugat 5 kilograme. Tânărul povestește cu mult entuziasm despre bucatele franceze, în special despre sosuri, care sunt foarte cremoase și gustoase și se prepară pe unt, de altfel, ca și majoritatea bucatelor franceze.  În bucătărie Dmitrii a primit porecla Dima Sos, întrucât, la sfârșitul unei zile grele de muncă, toți știau exact unde este Dmitrii: lângă vasele de sos, cu o bucată de pâine, savurând ceea ce a mai rămas.

Planuri pe viitor

Dmitrii povestește cu mult entuziasm despre planurile sale pe viitor. Vrea să stea în Franța încă jumătate de an, după care ar vrea să plece în Italia, Spania și Asia. Speră să se îndrăgostească de aceste trei locuri la fel cum s-a îndrăgostit de Franța, iar sentimentul să fie reciproc. Bucătăria franceză, italiană, spaniolă și asiatică sunt patru bucătării pe care Dmitrii vrea să le învețe, să le trăiască, să le experimenteze. Tânărul spune că vrea să parcurgă acest drum în 6 ani, iar bagajul de cunoștințe acumulat va reprezinta o investiție în viitorul său, pentru că apoi poate să vândă aceste cunoștințe la un preț mai ridicat în restul lumii.

Foarte mulți bucătari șefi din Franța părăsesc această țară, deoarece nu sunt atât de bine plătiți și deoarece concurența în Franța e foarte mare. Marea majoritate pleacă în Dubai, Statele Unite ale Americii sau Australia. În ceea ce ține de bucătărie, Europa e locul perfect pentru a învăța și a te dezvolta pe plan profesional, însă nu și pentru a face bani.

„Eu vreau să văd lumea, să învăț, să devin un bucătar șef bun și, într-o bună zi, să vă invit pe toți în restaurantul meu. Cred că voi reuși”, spune Dmitrii.

 Mentalitatea moldoveanului si critica pe rețelele sociale

Cu multe realizări și încercări în spate, Dmitrii vine cu mai multe sfaturi pentru cei care vor să facă o schimbare în viața lor. Un lucru important pe care tânărul îl observă, mai ales pe rețelele sociale, este atitudinea celor rămași în Moldova față de cei care au plecat. Moldovenilor de acasă le place să îi judece pe cei de peste hotare, să le zică că au fugit de greutăți, că și-au trădat țara. Dmitrii ne îndeamnă însă să nu ascultăm de nimeni și să facem alegerea noastră, fie că este să plecăm din țară sau nu, căci până la urmă, oricând putem să ne întoarcem înapoi. „Nu trebuie să ascultați de alți oameni care poate sunt invidioși sau le este frică să își părăsească cuibușorul încălzit”, spune Dmitrii, „ce poate fi mai minutat decât să lucrați în domeniul preferat și să călătoriți în același timp?” Dmitrii crede că totul este posibil și realizabil, doar că necesită multă muncă și voință pentru a ajunge până la capăt. Acesta mărturisește că în primul său an în Franta au existat câteva momente în care își făcea bagajele, își căuta bilet și era pregătit să se întoarcă în Moldova. Dar nu a făcut acest lucru, și faptul că a depășit acele momente l-a făcut și mai puternic.

Dmitrii e foarte fericit că la Fond Rose Paul Bocuse lumea știe de existența unei astfel de țări ca Moldova, chiar dacă francezii încă nu pot pronunța corect acest cuvânt. Tânărul le povestește tuturor despre țara sa și le-o arată pe hartă. Dmitrii recunoaște că a primit și multe critice legate de faptul că, deși e din Republica Moldova, e vorbitor de limba rusă, dar spune că acest lucru nu afectează modul în care își iubește țara, la fel cum nu-l afectează nici faptul că acum e departe de ea. „Patrioții nu sunt doar cei care și-au petrecut  întreaga viață în țara lor, spune Dmitrii, patrioții sunt și acei oameni care, indiferent unde nu s-ar afla, nu sunt rușinați de proveniența lor și își reprezintă țara la cel mai înalt nivel.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.