Mai în glumă, mai în serios, de un an de zile Moldova e în Boston. De un an de zile americanii din New England revin la Artur și Sandra Andronic pentru a mai gusta încă o dată din sarmalele moldovenești, din friptura noastră tradițională și, cu alte cuvinte, pentru a trăi o experiență autentică neamului nostru. Da, a trecut deja un an de când am scris despre ei și de când zi de zi ei le zâmbesc cu multă dragoste oaspeților care le trec pragul, fără ca aceștia să aibă cea mai vagă idee despre ce urmează să guste.

După un an de schimbări, provocări, lecții învățate, zile în care oaspeții erau mai greu de cucerit, după ore întregi de gătit și după mulți nervi, Restaurantul Moldova își deschide ușile în continuare pe o stradă destul de aglomerată din Newton. În fiecare dimineață aceeași tăblie, pe care acum un an scria „Open for Business”, invită trecătorii la cea mai bună cafea sau cel mai bun bol de supă, căci nu e nimic mai delicios în lumea asta decât zeama moldovenească.

 

Această călătorie promitea să fie una grea, și care necesită multă muncă și răbdare încă de la început. Privind în urmă, cuplul consideră faptul că încă nu s-au închis cea mai mare realizare din acest an. Și probabil au dreptate, pentru că într-un an au avut de învățat multe și au trebuit să facă față unor situații, care par normale în teorie, dar depășirea cărora necesită mult tact.

Artur povestește că cea mai mare provocare a fost să formeze o echipă cât de cât stabilă: „În această industrie cea mai grea parte o reprezintă forța de muncă. Vorbim despre un flux continuu de angajați viața cărora se schimbă mereu – unii pleacă, alții vin, unora nu le place, alții nu pot face față. Chiar și așa, noi punem un mare accent pe angajați, fără ei nu am exista. Iar procesul de instruire a fiecărui membru al echipei noastre este atât de anevoios, încât când cineva pleacă, pierzi o bucată din ceea ce ai creat.”

 

Americanii despre vinul moldovenesc: „diferit, dar foarte plăcut!”

Un an este o perioadă destul de lungă de timp, iar cei doi au adus multe schimbări esențiale în activitatea restaurantului, însă cele mai importante schimbări au fost în meniu.

„În timpul anului am încercat, măcar o dată la două săptămâni, să includem în meniu oferte speciale. Fie că lucram noi la careva rețete, fie că bucătarul avea vreo idee care merita încercată sau pur și simplu țineam cont de solicitările clienților. După jumătate de an de la deschidere am extins meniul, incluzând secțiunea cu specialitățile bucătarului șef, unde se găsesc mititeii moldovenești, friptura de miel și cârnăciorii de găină. De altfel, mititeii am fost forțați să îi adăugăm, luând în considerație faptul că toată lumea întreba de ce încă nu îi avem”, spune Artur.

Totuși, cea mai mare și semnificativă schimbare a fost introducerea vinurilor moldovenești. „Tot după jumătate de an am început să servim vin. Desigur, acest lucru are loc ocazional, fără prea multă zarvă, o dată sau de două ori pe săptămână, în colaborare cu cei de la Wine of Moldova. Publicul deja cunoaște care sunt serile în care servim vin, iar acestea au devenit o tradiție pentru ei”, povestește Sandra.

Întrebați despre reacția străinilor la vinul moldovenesc, tinerii declară fără ezitare că este una pozitivă. „Cel mai des, oamenii nu știu la ce să se aștepte, de cele mai multe ori cerându-ne sfatul. Chiar și așa, noi îi încurajăm să guste, căci până la urmă, vorbim despre ceva absolut nou, cu nuanțe pe care nu le găsești în vinurile australiene, americane sau franceze, cu care sunt obișnuiți consumatorii de aici. Și nu e de mirare că prima reacție a oamenilor sună astfel: diferit, dar foarte plăcut”.

Artur susține că mai populare sunt vinurile din soiuri autohtone, acestea fiind și cele pe care le recomandă cel mai des. Astfel, vorbim despre vinuri precum Feteasca Albă, Feteasca Neagră sau Rară Neagră.

Cea mai recentă îmbunătățire pe care au pus-o în aplicare Artur și Sandra este introducerea meniului de catering, despre care spun că a fost în plan încă de la bun început.

„Noi am vrut să ne axăm foarte mult la început pe perfecționarea mâncării în restaurant, să ne asigurăm că bucătăria știe cum să facă totul fără cusur, iar după ce acest țel a fost atins, deja nu mai puteam aștepta, trebuia să începem o pagină nouă – așa am introdus cateringul. Totodată am avut foarte multe solicitări din partea publicului, luând în considerație faptul că toate restaurantele oferă o asemenea opțiune”, relatează Artur.

Multe dintre solicitările pentru catering vin din partea universităților unde studiază tineri moldoveni care doresc să-și reprezinte cultura culinară în cadrul zilelor internaționale, sau din partea organizațiilor și companiilor unde activează moldoveni.

„Era atât de greu să nu le putem oferi oaspeților noștri această plăcere, încât la un moment dat am fost determinați să introducem serviciul dat”, spune cu mult entuziasm Sandra.

„Suntem doar onorați să găzduim orice eveniment și ne bucurăm că din varietatea localurilor, oamenii ne aleg pe noi!”

Deschiderea unui restaurant moldovenesc a reprezentat o mare oportunitate pentru moldovenii din Boston. În sfârșit cei plecați departe de casă au un loc unde să-și aline dorul sau să marcheze evenimente importante din viața lor, cu bucate, muzică și tradiții moldovenești. Pare a fi un lucru banal, dar Sandra și Artur au adus Moldova mai aproape de cei care nu au posibilitatea să meargă acasă pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, Restaurantul Moldova a devenit locul unde moldovenii, și nu numai, aleg să celebreze nunți, cumetrii, aniversări sau zile de naștere.

Tânărul cuplu a avut ocazia să găzduiască multe evenimente de când și-au deschis ușile, iar cel care le va readuce încă multe emoții și le va servi drept temelie pentru mult timp înainte a fost o nuntă, despre care vorbesc ca despre o responsabilitate față de cei care au ales localul lor pentru o seară atât de importantă.

„Primul nostru eveniment a fost cel mai greu. Noi eram încă la început, oaspeții aveau multe așteptări, iar responsabilitatea era imensă. Până la urmă, iei asupra ta seara cuiva și trebuie să te asiguri că totul arată bine și că mâncarea va fi gata la timp. Era pentru prima dată când făceam așa ceva și era foarte important ca totul să fie bine organizat, toată bucătăria era pe urechi, toți bucătarii erau la muncă, iar noi aveam foarte multe emoții. Totul era doar teoretic, pentru că nu avuserăm așa ceva în restaurant până atunci”, povestește tânărul antreprenor.

Cu toate acestea, indiferent că vorbim despre evenimente private, nunți sau cumetrii, cei doi au avut onoarea să găzduiască multe momente importante din viața oaspeților lor.

Sandra povestește despre o familie, care nu erau moldoveni, dar care locuiesc în zona respectivă și prin viața cărora au trecut și ei: „mai întâi i-am găzduit când au anunțat întreaga familie despre faptul că sunt în așteptarea unui copil, mai apoi au sărbătorit aici o zi de naștere, imediat după ce noua mămica a venit de la maternitate a venit la noi la o zeamă, iar ulterior am avut ocazia să-l găzduim și pe cel mai nou membru al familiei când au venit să ia cina aici. Practic, oaspeții noștri ajung să fie familia noastră, sau mai degrabă noi ajungem să facem parte din familiile lor. În fine, suntem doar onorați să găzduim orice eveniment și ne bucurăm că din varietatea localurilor, oamenii ne aleg pe noi”.

O relație atât de fructuoasă cu presa locală nu a intrat niciodată în planul celor doi

A fost un an lung, cu multe greutăți, dar despre care Sandra și Artur sunt mai mândri decât oricând și asta pentru că, pe lângă inimile trecătorilor, bucătăria moldovenească a stârnit curiozitatea presei bostoniene. Chiar și așa, o relație atât de fructuoasă cu presa locală nu a intrat niciodată în planul celor doi.

„Prioritatea noastră numărul unu a fost să punem un mare accent pe calitatea mâncării, dar și pe oferirea unei deserviri care să corespundă standardelor americane. Niciodată nu am mizat pe atragerea presei. Lucrurile s-au întâmplat de la sine. Până la urmă, reprezentații publicațiilor care au decis să scrie despre restaurant ne-au vizitat ca și orice alți oaspeți, au savurat din bucatele noastre și abia mai târziu, ne-au sunat spunându-ne că au ales să scrie despre noi, rugându-ne să le răspundem la câteva întrebări sau cerându-ne acordul să folosească anumite fotografii”, declară tinerii.

Prima publicație care a scris despre ei a fost ziarul The Boston Globe – cea mai notorie publicație din New England, după care au fost incluși în topul celor 25 restaurante noi din Boston, de către revista Boston Magazine. Odată cu acestea au venit și publicațiile mici, iar în acest fel bucătăria moldovenească a intrat în casele și inimile americanilor.

Faptul că acest aspect a reprezentat un factor important în atragerea publicului străin nu este o noutate, însă „atenția pe care a generat-o a fost pentru o perioadă scurtă de timp după intrarea în circulație a publicațiilor respective, după care lumea își lua gândul de la noi”, zice Artur. Chiar și așa, tinerii se bucură că le-a reușit acest lucru, deoarece aceste articole mici, expuse în restaurant, poate uitate de unii, reprezintă o garanție a calității pentru potențialii lor oaspeți, dar și una dintre picăturile de motivație care îi determină să muncească zi de zi cu aceeași ardoare ca la început.

Vrei nu vrei, există o limită până la care poți să dezvolți un restaurant

După ce au făcut față primului an de activitate, un an plin de schimbări, noutăți în meniu, dar și în serviciile pe care le oferă, cei doi nu ezită să elaboreze în continuare planuri de viitor. Așadar, pornind de la catering, cei doi speră să găsească o soluție pentru spațiul mic, deoarece de multe ori sunt nevoiți să refuze un număr mare de clienți din lipsa de spațiu în restaurant. Deși extinderea depinde foarte mult de cum vor sta lucrurile din punct de vedere financiar, Sandra și Artur au încă multe alte planuri.

„Ne dorim foarte mult să introducem meniul de brunch pentru wekenduri, să evoluăm în ceea ce privește cateringul, vom vedea cum face față bucătăria acestor  modificări, iar ulterior vom decide dacă mai e nevoie să facem ceva la moment sau nu. Pentru că, vrei nu vrei, există o limită până la care poți să dezvolți un restaurant”, susține Artur.

Pe lângă dezvoltarea internă a restaurantului, tinerii își doresc să scoată mâncarea moldovenească din restaurant. Aceștia planifică să participe la diferite evenimente și show-uri culinare. Într-un an de când s-au deschis au participat deja de câteva ori la evenimente de acest gen, iar  pe 3 Aprilie vor participa la show-ul de mâncare Spring Seasoning: A Taste of Newton & Needham

 

Din păcate tinerii nu pot să pună în aplicare un plan major pentru aniversarea de un an deoarece această este o zi de weekend, când restaurantul are deja un flux foarte mare de clienți, iar acestora le e teamă că organizarea unui eveniment ar aduce prea mulți vizitatori. Cu toate aceștia, ei promit să aibă muzică live, balonae, vin și foarte multă mâncare delicioasă.

Spre final, i-am întrebat pe cei doi ce sfat le-ar da tinerilor moldoveni, oriunde nu s-ar afla aceștia, dar care visează la un viitor mai bun, la o carieră într-un anumit domeniu sau care au o idee frumoasă, dar cărora le e frică să o pună în aplicare.

„Nici noi nu am avut curaj la început, ne-a fost și nouă frică, ne gândeam că e multă muncă, e nevoie de mulți bani, dar până la urmă, după ce am găsit resurse financiare și am realizat că am putea face o asemenea schimbare, am înțeles că trebuie să crezi în ideea ta și să nu-i asculți pe cei din jur când încearcă să te oprească din drum. Am primit foarte multe gânduri descurajatoare și negative, dar am înțeles că oricine și oriunde nu ai fi trebuie să treci peste aceste idei, trebuie să nu-ți fie rușine să visezi și trebuie să asculți doar sfaturile pozitive. Căci, ce se poate întâmpla cel mai grav? Dacă nu o să încerci, niciodată nu vei ști.”

Așadar, la un an de plăcinte moldovenești în Boston, noi le urăm mult succes în continuare, multă mâncare gustoasă, mult vin moldovenesc, multe critici constructive și cât mai mulți oaspeți mulțumiți. Și niciodată nu știi, poate într-un an îi regăsim din nou, mai mari și cu încă multe planuri mărețe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.