Nu știu cum își începeau viața de adult tinerii de acum 20, 30 sau 40 de ani, dar sunt convinsă că, dacă aș reuși să mă întorc în timp, cel mai important lucru pe care l-aș schimba în procesul autoformării mele ar fi educația financiară. Așadar, aș investi în a învăța cum să cheltui (sau mai bine zis, să nu cheltui) banii. Astăzi vom vorbi despre resursele noastre financiare, iar mai exact, despre felul în care ne putem gestiona corect venitul la 20 de ani pentru a ne asigura un viitor mai bun.

Obiceiul de a economisi bani și de a-i folosi eficient necesită timp, dar rezultatele nu se lasă așteptate. Din păcate, banii fac o mare parte din viața noastră și determină foarte mult stilul de viață pe care îl ducem. Iată de ce trebuie să punem accent de la această vârstă pe felul în care întrebuințăm resursele noastre financiare. În prezent publicații cu renume internațional, precum Forbes, Business Insider, The Financial Times sau The Economist, conferă o mare importanță acestui subiect. Astfel, astăzi am pregătit o listă de sfaturi despre cum să gestionăm venitul pentru a economisi bani chiar dacă nu avem un salariu extrem de mare.

Economisirea banilor este un obicei care trebuie învățat

Chiar dacă vorbim despre o sumă foarte mică, pusă deoparte la intervale rezonabile de timp, obișnuința de a salva puțin câte puțin trebuie practicată încă din tinerețe. Picătură cu picătură vei observa cum contul tău bancar începe să crească, iar cu timpul acest lucru te va determina să economisești și mai mult. Totodată, văzând că suma pe care ai agonisit-o crește, te vei simți și mai motivat să nu arunci banii în vânt.

Transformă economisirea banilor într-o prioritate, la fel cum o faci cu facturile

Majoritatea avem tendința ca imediat ce am primit salariul să ne achităm mai întâi facturile, să efectuăm plățile necesare unei existențe decente și abia mai târziu să facem economii. Specialiștii sugerează să stabilim un anumit procent din venit pe care credem că îl putem salva și imediat ce am primit salariul să punem acești bani în contul nostru de economii, de parcă am vorbi despre o factură.

Trebuie să trăiești în limita propriului venit

Ai grijă să nu scoți din buzunar mai mulți bani decât faci. Așadar, toate cheltuielile tale, inclusiv chiria, facturile, mâncarea și alte necesități, trebuie să se încadreze în limita venitului tău. Este absolut inadmisibil să treci peste această limită, indiferent de cât de atrăgătoarr nu este limita de pe credit card sau orice alte resurse, care pot cauza o gaură imensă în bugetul tău.

Investește într-un fond de urgență

Expresia „pentru zile negre” nu există în zadar. Nici nu știi când te îmbolnăvești, îți pierzi locul de muncă sau apar niște cheltuieli majore și inevitabile. Anume din aceste motive trebuie să aduni o sumă de bani care să îți servească în astfel de situații. Specialiștii recomandă ca un fond de urgență să fie într-atât de mare, încât să îți poată asigura două sau trei luni de trai. Respectiv, stabilește care este bugetul necesar pentru o lună de trai și seatează-ți drept scop financiar suma necesară pentru a-ți putea permite aceste cheltuieli.

Deschide un cont bancar

Depozitează banii pe care vrei să îi economisești într-un cont bancar care nu poate fi lichidat oricând, dar cu o dobândă înaltă. În acest fel, nu doar că accesul la banii respectivi va fi restricționat de anumite limite, dar lună de lună suma din contul tău va crește datorită dobânzii. Desigur, asta nu înseamnă cifre cu multe zerouri, dar este un plus în comparație cu obișnuința de a păstra banii acasă, în borcan sau sub pernă.

Stabilește repere și fă un plan pentru economisirea banilor

Satbilește de ce vrei să economisești bani, care este scopul tău și pornind de la acest aspect elaborează un plan, sau un calendar, care să te ajute să atingi ceea ce ți-ai propus. Dacă ai de returnat credite sau datorii, include-le în planul tău financiar. În acest fel o să știi de ce trebuie să ții cont atunci când decizi să faci anumite cheltuieli.

Fă economisirea banilor mai interactivă

Dacă tot smartphone-ul ocupă o imensă parte din viața cotidiană, de ce să nu îl incluzi în procesul tău de economisire a banilor? Există o mulțime de aplicații care te pot ajuta să monitorizezi felul în care îți gestionezi resursele financiare.

Level Money – această aplicație te poate ajuta să stabilești un buget real în conformitate cu venitul tău și necesitățile zilnice.

Mint – aplicația monitorizează cheltuielile pe care le faci zilnic.

Digit – ține cont de resursele tale financiare și creează o imagine reală asupra economiilor pe care ți le poți permite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.